Slatko od dunja – najbolji način da iskoristite sezonu ovog zdravog i mirisnog voća
Slatko od dunja je, pored soka, jedan od odličnih načina da iskoristite sezonu ovog mirisnog i aromatičnog voća na pijacama. Ukusni krupni komadi dunja uz slatki sirup, po želji začinjen vanilom ili cimetom, stvara na nepcima pravu rapsodiju ukusa i donosi punu kašičicu slatkog zadovoljstva.
Osim što je vrlo ukusno, slatko od dunja se i jednostavno sprema, pa u to ime, evo jednog proverenog recepta za ovu mnogima omiljenu tradicionalnu poslasticu koju ćete voleti:
Slatko od dunja
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 700 g šećera
- 1/2 litra vode
- Sok od 1 limuna
- Vanila ili cimet (po želji)
Priprema:
- Dunje operite, oljuštite i iseckajte na kockice ili kolutove, uklanjajući seme.
- U veliki lonac stavite dunje i prelijte ih vodom. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta, dok ne omekšaju.
- Nakon što su dunje omekšale, dodajte šećer i limunov sok. Ako volite, možete dodati i vanilu ili cimet za dodatni ukus.
- Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne postigne željena gustina (oko 1-1,5 sata). Slatko je gotovo onda kada se kap slatkog stavljena na tacnicu ne razlije.
- Kada je slatko gotovo, sipajte ga u sterilizovane tegle dok je još vruće. Zatvorite tegle hermetički i ostavite da se ohlade.
Bonus savet:
Slatko od dunja možete koristiti kao namaz, dodatak desertima i slatkim pecivima ili kao prilog uz meso. Prijatno!