Slatko od smokava, stari recept naših baka
Smokve su stigle, ne traju dgo, ali imamo savršen način kako da ih sačuvate za zimu.
Ovo je starinski recept za slatko od smokava:
Sastojci:
1 kg zrelih smokava 1 kg šećera 1 limun 1 vanilin šećer (po želji) 1 l vode
Priprema:
Priprema smokava:
Smokve operite i pažljivo uklonite peteljke.
Ako su smokve veće, možete ih prerezati na pola, ali starinski recepti često koriste cele smokve.
Blanširanje:
Prokuvajte vodu u većem loncu.
Smokve potopite u ključalu vodu na 1-2 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite i ostavite da se ohlade.
Sirup:
U drugom loncu prokuvajte šećer sa 1 litar vode. Kada se šećer rastvori i sirup počne da ključa, smanjite vatru i ostavite da se lagano kuva još 5 minuta.
Dodavanje smokava:
U vreo sirup pažljivo dodajte blanširane smokve.
Kuvajte smokve u sirupu na tihoj vatri, povremeno tresući lonac (bez mešanja, kako se smokve ne bi raspale).
Dodavanje limuna:
Limun dobro operite i isecite na tanke kolutove. Dodajte ga u lonac sa smokvama i sirupom.
Kuvajte dok smokve ne postanu prozirne, a sirup dovoljno gust. Ovo može trajati od 1 do 2 sata.
Dodavanje vanilin šećera (po želji):
Pred kraj kuvanja, dodajte vanilin šećer i lagano promešajte.
Testiranje gustine sirupa:
Da proverite da li je sirup dovoljno gust, sipajte malo sirupa na hladan tanjirić. Ako se sirup ne razliva i ostaje na mestu, gotov je.
Punjenje tegli:
Pažljivo sipajte vruće slatko od smokava u sterilisane staklene tegle.
Zatvorite tegle poklopcima i okrenite ih naopačke da se vakumiraju.
Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Čuvanje:
Čuvajte tegle sa slatkom na tamnom i hladnom mestu. Slatko od smokava može stajati više meseci, a ukus se vremenom još poboljšava.
No Comment! Be the first one.