Slavski kolač – recept koji će oduševiti sve vaše goste
Slavski kolač je neizostavni deo slavske trpeze, zbog čega se domaćice posebno trude oko njega da bi bio što ukusniji i što lepše izgledao. Postoje brojne varijacije na temu slavskog kolača, uključujući posnu i mrsnu varijantu, a mi vam danas donosimo jedan provereni recept za raskošan slavski kolač bogatog ukusa koji će, bez sumnje, oduševiti sve vaše goste:
Slavski kolač
Sastojci:
- 1,5 kg brašna
- 1 svež kvasac
- 2,5 dl mleka
- 2 jajeta
- 1 dl ulja
- 5 dl vode
- 1,5 kafena kašičica soli
- 1/3 kafene kašičice šećera
Za dekoraciju:
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- malo vode
Za premzivanje:
- 2 žumanceta
Priprema:
- U malo toplog mleka rastvorite šećer i izmrvljeni kvasac, dodajte malo brašna i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira. U međuvremenu prosejte brašno.
- Kratko zagrejte ostatak mleka i vode, pa dodajte nadošli kvasac, ulje, so i razmućena jaja.
- U dublju posudu sipajte oko 1 kg brašna, pa tu, uz stalno mešanje, pažljivo dodajte pripremljene vlažne sastojke. Nakon toga rukama mesite testo oko 10ak minuta ili dok ne postane mekano i počne da spada sa ruku. Zatim ga pokrijte kuhinjskom čistom i suvom krpom ili salvetom i ostavite na toplom (ali ne direktno pored nekog izvora toplote) oko 50 minuta da se diže. Nakon toga, premesite testo i ponovo ostavite da se diže sve dok se ne udvostruči.
- Nadošlo testo ponovo premesite uz dodavanje brašna po potrebi. Odvojte malo testa za pletenice, ako nameravate da ih pravite, pa oblikujte kolač tako da može da stane u tepsiju za pečenje, u koju ste prethodno stavili pek papir. Od odvojenog testa napravite dve pletenice i stavite unakrsno na kolač, tako da formirate krst, pa pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje još jedan sat.
- U međuvremenu napravite tvrdo testo za dekoraciju.
- Kada kolač dovoljno naraste, premažite ga razmućenim žumancima i ukrasite ga po želji ukrasima koje ste napravili od tvrdog testa (njih ne premazujte jer treba da ostanu beli da bi se bolje videli na kolaču).
- Slavski kolač stavite u zagrejanu rernu, pa pecite na 250 stepeni C 10ak minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni C i pecite još oko 50 minuta (jačinu temperature prilagodite svojoj rerni, a po potrebi, kolač možete pokriti i alu folijom da ne bi odozgo pregoreo).
- Pečeni kolač izvadite iz rerne, prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Uživajte u pripremi i lepo proslavite!