• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
slavski kolač
Foto: Shutterstock/nada54

Slavski kolač – recept koji će oduševiti sve vaše goste

CityMagazine
16.10.2024. 2 min Recepti

Slavski kolač je neizostavni deo slavske trpeze, zbog čega se domaćice posebno trude oko njega da bi bio što ukusniji i što lepše izgledao. Postoje brojne varijacije na temu slavskog kolača, uključujući posnu i mrsnu varijantu, a mi vam danas donosimo jedan provereni recept za raskošan slavski kolač bogatog ukusa koji će, bez sumnje, oduševiti sve vaše goste:

Slavski kolač

Sastojci:

  • 1,5 kg brašna
  • 1 svež kvasac
  • 2,5 dl mleka
  • 2 jajeta
  • 1 dl ulja
  • 5 dl vode
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • 1/3 kafene kašičice šećera

Za dekoraciju:

  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • malo vode

Za premzivanje:

  • 2 žumanceta
Slavski kolač - recept koji će oduševiti sve vaše goste
Foto: Shutterstock/nada54

Priprema:

  1. U malo toplog mleka rastvorite šećer i izmrvljeni kvasac, dodajte malo brašna i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira. U međuvremenu prosejte brašno.
  2. Kratko zagrejte ostatak mleka i vode, pa dodajte nadošli kvasac, ulje, so i razmućena jaja.
  3. U dublju posudu sipajte oko 1 kg brašna, pa tu, uz stalno mešanje, pažljivo dodajte pripremljene vlažne sastojke. Nakon toga rukama mesite testo oko 10ak minuta ili dok ne postane mekano i počne da spada sa ruku. Zatim ga pokrijte kuhinjskom čistom i suvom krpom ili salvetom i ostavite na toplom (ali ne direktno pored nekog izvora toplote) oko 50 minuta da se diže. Nakon toga, premesite testo i ponovo ostavite da se diže sve dok se ne udvostruči.
  4. Nadošlo testo ponovo premesite uz dodavanje brašna po potrebi. Odvojte malo testa za pletenice, ako nameravate da ih pravite, pa oblikujte kolač tako da može da stane u tepsiju za pečenje, u koju ste prethodno stavili pek papir. Od odvojenog testa napravite dve pletenice i stavite unakrsno na kolač, tako da formirate krst, pa pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje još jedan sat.
  5. U međuvremenu napravite tvrdo testo za dekoraciju.
  6. Kada kolač dovoljno naraste, premažite ga razmućenim žumancima i ukrasite ga po želji ukrasima koje ste napravili od tvrdog testa (njih ne premazujte jer treba da ostanu beli da bi se bolje videli na kolaču).
  7. Slavski kolač stavite u zagrejanu rernu, pa pecite na 250 stepeni C 10ak minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni C i pecite još oko 50 minuta (jačinu temperature prilagodite svojoj rerni, a po potrebi, kolač možete pokriti i alu folijom da ne bi odozgo pregoreo).
  8. Pečeni kolač izvadite iz rerne, prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Uživajte u pripremi i lepo proslavite!

 

Oznake:

slavaslavski kolač

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

proteinske palačinke
Prethodni

Proteinske palačinke – zdravije i hranljivije od klasičnih, a ništa manje ukusne

šakšuka
Sledeći

Šakšuka – jaja sa povrćem nikada nisu bila ukusnija

Sledeći
šakšuka
17.10.2024.

Šakšuka – jaja sa povrćem nikada nisu bila ukusnija

Prethodni
16.10.2024.

Proteinske palačinke – zdravije i hranljivije od klasičnih, a ništa manje ukusne

proteinske palačinke

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖