Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sočna pečena ćuretina sa medom i limetom

AUTOR: CityMagazine 29 Dec, 2021
Sočna pečena ćuretina sa medom i limetom

Sitno odbrojavamo do novogodišnjih i božićnih praznika, pa ukoliko još uvek niste smislili kojim specijalitetom da počastite svoje najdraže, mi vam predlažemo da to bude sočna ćuretina, sa egzotičnim tvistom!

Iako zahteva malo više vremena za pripremu, sav trud će se na kraju isplatiti, a praznici su prava prilika da se potrudite i napravite ovaj raskošan specijalitet koji će razmaziti nepca. Mešavina meda, bibera i soka od limete ovom jelu daje poseban, neočekivan touch, koji će oduševiti i najizbirljivije goste! Da ne bismo dužili – odmah prelazimo na recept!

Foto: Rishi Deka / Zuma Press / Profimedia

Vreme pripreme: 2 sata i 20 minuta

Za 4 osobe potrebno je:

  • 1,2 kg ćurećih prsa
  • so
  • kajenski biber
  • aleva paprika
  • 2 crna luka
  • 4 kašike ulja
  • 400 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike crnog bibera u zrnu
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike soka od limete
Foto: Unsplash/Claudio Schwarz

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ćureća prsa isperite hladnom vodom, osušite i istrljajte solju i kajenskim biberom. Luk oljuštite, prepolovite po dužini i isecite na kockice.

2. Sipajte 2 kašike ulja u dublju posudu za pečenje, pa ga zagrejte, a zatim na njemu pecite meso 7 do 8 minuta da porumeni sa svih strana. Dodajte luk, pa sipajte i 200 ml pilećeg bujona. Posudu prebacite u rernu, poklopite i pecite meso 45 minuta.

3. U međuvremenu, u avanu izmrvite zrna bibera i umešajte med, sok od limete i preostalo ulje. Izvadite ćuretinu iz rerne, pa premažite mešavinom bibera, meda i limete i nalijte preostali bujon. Pecite meso bez poklopca još 45 minuta, s tim što na svakih 15 minuta treba rotirati pleh i premazati mešavinom bibera.

4. Kada je meso pečeno, ostavite ga da odstoji još 5 do 10 minuta u ugašenoj rerni i sa pritvorenim vratima. Servirajte sa prilogom po želji i uživajte!

Izvor: Aktivni Si

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…