Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Božićni venac od sira i čokolade koji će impresionirati vaše goste

AUTOR: CityMagazine 25 Dec, 2021
Božićni venac od sira i čokolade koji će impresionirati vaše goste

Praznici su iza ćoška, euforija raste, pa ovih dana verovatno već razmišljate koji desert biste mogli da pripremite za svoje najdraže ove godine. Mi smo tu da vam olakšamo ovu dilemu i zbog toga vam preporučujemo božanstveni slatki venac od sira i čokolade u kome će svi uživati i o kome će se dugo pričati. Ostanite sa nama i u nastavku da saznate kako se priprema ova raskošna praznična poslastica.

Foto: Nataliia Zhekova / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci za testo:

  • ½ kocke svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
  • ½ kesice kiselog testa
  • 400 g brašna
  • 130 g mleka
  • 125 g pavlake
  • 80 g suvog grožđa
  • 40 g putera
  • 30 g šećera
  • 30 g kandirane pomorandžine kore
  • 2 žumanceta
  • 1 kašičica soli
  • Jaje za premazivanje

Sastojci za punjenje:

  • 400 g svežeg sira
  • 200 g maskarpone sira
  • 150 g čokoladnih kapi
  • 80 g šećera
  • 50 g izdrobljenog keksa
  • 2 belanceta
Foto: Nataliia Zhekova / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

  1. Pomešajte brašno sa kiselim testom. Kvasac rastvorite u mleku i dodajte u brašno, a zatim dodajte i ostale sastojke bez putera.
  2. Zamesite glatko testo – prvo lagano promešajte sve satojke, a zatim postepeno dodavajte omekšali puter uz mešanje. Na kraju mešajte deset minuta maksimalnom brzinom da testo postane glatko. Posudu prekrijte providnom folijom i ostavite testo da naraste na toplom mestu.
  3. Dok testo nadolazi, pripremite fil – pomešajte sveži sir sa maskarponeom, pa dodajte šećer, belanca i mrvice keksa.
  4. Premesite testo koje je nadošlo, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa ga razvucite.
  5. Premažite ga filom od svežeg sira, pospite čokoladnim kapljicama i uvijte u rolat. Zatim ga kroz sredinu prerežite po dužini, ali ne skroz (vrh rolata treba da ostane čitav) i počnite da preplićete ta dva kraka tako da dobijete pletenicu i da se unutrašnjost rolata i svi slojevi lepo vide.
  6. Prebacite je u okrugli kalup za pečenje, pa spojite krajeve tako da napravite venac. Pokrijte ga i ostavite da naraste, još oko pola sata.
  7. Na kraju venac premažite umućenim jajetom, stavite u zagrejanu rernu i pecite na 175°C oko 40 minuta da lepo porumeni.
  8. Po želji pospite prah šećerom ili dekorišite na drugi način i servirajte. Prijatno!

Izvor: Aktivni Si

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…