Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da sa vama podelimo recept za ovu čuvenu poslasticu, ali pripremljenu na nešto drugačiji način.
Naime, recept koji sledi u sebi ne sadrži jaja, pa je kao takav pogodan i za vegane, ali zato sadrži šargarepu koja mu daje poseban ukus, ali i zanimljivu boju i čini ga znatno zdravijim od klasične varijante.
Ove vafle možete obogatiti kokosovim pahuljicama, suvim grožđem ili svežim ananasom, a poslužiti ih sa slatkim prelivom od javora (recept sledi u nastavku) ili pak dodati sveže voće ili kuglu sladoleda za potpuni užitak!
Sastojci:
- 450 g šargarepe (oljuštiti i iseći na komade od oko 2 cm)
- 80 g (1 šolja) ovsene kaše
- 120 g (1 šolja) pečenih oraha
- 120 g (1 šolja) belog pirinčanog brašna
- 1 kašika cimeta u prahu
- 1 kašičica đumbira u prahu
- ½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
- ½ kašičice sitno mlevene morske soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¾ šolje smeđeg šećera
- 120 ml (½ šolje) sveže ceđenog soka od pomorandže
- 350 ml (1 šolja) kokosovog mleka sa niskim procentom masnoće
- 60 ml (¼ šolje) otopljenog kokosovog ulja
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- biljna mast protiv lepljenja (ako je potrebno)
Priprema:
Šargarepu kuvajte oko 30 minuta ili dok ne omekša. Ostavite da se potpuno ohladi pre gnječenja.
U multipraktiku ili blenderu pomešajte ovsene pahuljice, orahe, brašno, začine, so, prašak za pecivo i šećer. Mešajte dok se sastojci fino ne samelju i ne sjedine. Prebacite pripremljenu smesu u veću posudu.
Zatim u multipraktiku pomešajte ohlađenu kuvanu šargarepu, sok od pomorandže, 120 ml (½ šolje) biljnog mleka, ulje i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete pire.
U suvu mešavinu dodajte pire od šargarepe. Ako je potrebno, dodajte preostalu 1 šolju (230 ml) biljnog mleka da postignete odgovarajuću gustinu testa (ne treba da bude previše tečno).
Sipajte testo u presu za vafle i pratite uputstva proizvođača. Po potrebi nauljite pleh pre pečenja svakog vafla.
Zatim pripremite slatki preliv od javora.
Sastojci:
- 120 g (1 šolja) jezgra oraha ili 100 g pekana
- 180 ml (¾ šolje) javorovog sirupa
- prstohvat morske soli
- 30 g (2 supene kašike) veganskog putera
- 2 kašičice ekstrakta javora
- 100 g (½ šolje) integralnog braon šećera od trske
- 340 g tvrdog svilenkastog tofua
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica cimeta u prahu (opciono)
Priprema:
U maloj šerpi pomešajte orahe, 60 ml (¼ šolje) javorovog sirupa, so i puter.
Zagrejte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne i orasi ne omekšaju.
Zatim sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Sačekajte najmanje 4 sata da se preliv stegne. Možete ga koristiti za vafle ili kao preliv za torte, a u frižideru ga možete čuvati oko nedelju dana.
Servirajte vafle sa prelivom, dekorišite po želji i uživajte! Prijatno!
Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash