• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sufle
Foto: Shutterstock/margouillat photo

Sufle, recept koji otkriva tajnu savršene sočnosti i vazdušastosti

Marija Arsić Milosavljević
22.08.2024. 2 min Recepti

Sufle je nadaleko poznato francusko jelo koje se pravi od jaja, brašna i putera. Iako je mnogima prva asocijacija na ovo jelo njegova neodoljiva čokoladna varijanta, mi vam danas donosimo klasičan recept za sufle sa sirom koji lako možete obogatiti povrćem i začinima po želji.

Vazdušast, lagan i sočan, sufle je savršen izbor za bilo koji obrok u toku dana, naročito ukoliko vam više prija laganija hrana. Osim toga, serviran u pojedinačnim posudicama i dekorisan grančicama začinskog bilja zaista izgleda vrlo prefinjeno, pa je kao takav savršen izbor kada vam prijatelji dolaze na večeru. Sledi detaljan recept:

Sufle recept

Sastojci:

  • 2 kašike neslanog putera (za premazivanje kalupa)
  • 2 kašike brašna (za posipanje kalupa)
  • 3 velika jajeta
  • 1 šolja rendanog sira (kao što je grijer, ementaler ili čedar)
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 kašike neslanog putera (za sos)
  • 2 kašike brašna (za sos)
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića (opciono)
  • 1/4 kašičice praška za pecivo (opciono)

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 190°C.
  2. Namažite unutrašnjost četiri keramičke posudice (okvirne zapremine 180g) neslanim puterom i pospite brašnom, pa otresite višak.
  3. U maloj šerpi otopite 2 kašike neslanog putera na srednje jakoj vatri.
  4. Dodajte 2 kašike brašna i mešajte dok ne postane glatko i svetlozlatne boje, oko 1-2 minuta.
  5. Postepeno dodajte mleko, neprekidno mešajući dok se ne dobije glatka smesa. Kuvajte još 2-3 minuta dok se ne zgusne.
  6. Skinite s vatre i dodajte rendani sir, mešajući dok se ne otopi. Po želji dodajte muskatni oraščić, so i biber.
  7. Razdvojte belanca i žumanca.
  8. U smesu sa sirom dobro umešajte žumanca kako biste dobili glatku penastu smesu.
  9. U čistoj suvoj posudi dobro umutite belanca dok ne dobijete čvrste vrhove, pa po želji sipajte i prašak za pecivo.
  10. Postepeno dodajte belanca u smesu sa sirom, lagano mešajući dok ne postane ujednačeno.
  11. Napunite keramičke posudice smesom, pazeći da ostavite malo prostora do vrha.
  12. Stavite posudice na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15-20 minuta, dok sufle ne naraste i dobije zlatnosmeđu boju.
  13. Sufle je najbolje poslužiti odmah, dok je još uvek podignut i mekan.

Oznake:

jajasufle

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

gvakamole
Prethodni

Gvakamole, recept za zdravo brzinsko posluženje

mochi
Sledeći

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

Sledeći
mochi
22.08.2024.

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

Prethodni
21.08.2024.

Gvakamole, recept za zdravo brzinsko posluženje

gvakamole

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖