Sutlijaš – recept za omiljeni desert svih generacija
Sutlijaš je tradicionalni desert od pirinča i mleka, popularan u mnogim zemljama Balkana i šire. Obično se priprema tako da se pirinač kuva u mleku sa šećerom i vanilom, a može se dodati i limunova kora za dodatnu aromu.
Sutlijaš se uglavnom služi hladan, posut cimetom, i to kao desert ili užina. Ovaj ukusni klasik je jednostavan za pripremu i omiljen među svim generacijama! U nastavku pogledajte recept za ovu laganu kremastu poslasticu:
Sutlijaš
Sastojci:
- 1 l mleka
- 150 g pirinča (najbolje kratkog zrna)
- 100 g šećera (po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 1-2 kašice limunove kore (opciono)
- Cimet u prahu (za posipanje)

Priprema:
- Operite pirinač pod mlazom hladne vode dok ne postane bistra.
- U šerpi zagrejte 1 l mleka. Kada mleko počne da vri, dodajte pirinač i prstohvat soli.
- Kuvajte na laganoj vatri, uz povremeno mešanje, oko 30-40 minuta, dok pirinač ne omekša i upije većinu mleka.
- Kada je pirinač gotov, dodajte šećer, vanilin šećer i limunovu koru (ako je koristite), pa mešajte dok se šećer ne istopi.
- Skinite sa vatre i prebacite u servirne posude ili činije. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se stegne.
- Poslužite sutlijaš hladan, posut cimetom po želji i uživajte u ovom klasičnom domaćem desertu!
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice