Svečani praznični desert: sočne pečene kruške
Da li želite da jedete zdrav desert za praznike?
Kolačići i drugi slatkiši veliki su deo praznične atmosfere, ali ako ste već pomalo naduti, a ipak biste želeli da probate još neki desert, ovoga puta pripremite nešto zdravije. I ne brinite – biće jednako ukusno!
Ovaj lagan i zdrav recept možete poslužiti bilo kada tokom praznične sezone (a i kasnije, zašto da ne?!) i uživati u njemu bez bojazni od suvišnih kalorija.
U pitanju su punjene pečene kruške. Svečan, elegantan i vrlo prefinjen, ovaj nesvakidašnji desert zagolicaće sva čula i, bez sumnje, oduševiti sve vaše goste! Zato odmah krećemo sa pripremom!
Sastojci:
- 2 kruške
- 4 kašike brusnica
- 1/4 šolje seckanih badema
- 2 kašike meda
- prstohvat cimeta za svaku polovinu kruške
- prstohvat kardamoma i muškatnog oraščića (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Prepolovite kruške i izdubite jezgro. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ako je dno kruške preveliko, malo ga podrežite sa donje strane da bi kruška bila „ravnija“ i da punjenje ne bi iscurelo tokom pečenja.
Zatim u svaku polovinu, u izdubljeno jezgro, stavite brusnice, bademe i začine, pa na kraju sve prelijte medom.
Pecite 25 minuta i poslužite toplo. Po želji možete dodati i kuglu sladoleda od vanile, badema ili čokolade.
Savet plus: Dekoraciju možete prilagoditi svom ukusu. Orasi, lešnici i crna čokolada su takođe odličan izbor namirnica za posip, odnosno preliv preko ovih krušaka kada su već pečene. Neka vam je u slast!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Pexels/Anna Pyshniuk