Svinjski gulaš – bogato i zasitno jelo „na kašiku” za pravi gurmanski užitak
Svinjski gulaš je bogato, zasitno jelo puno mesa, povrća i aromatičnih začina. Dugim i laganim krčkanjem, svi ovi sastojci postaju izrazito meki i sočni, a svi ukusi i teksture se povežu na savršen način, tako da je svaki zalogaj pravi gurmanski užitak!
Obilje sastojaka garantuje izuzetnu slojevitost ukusa, ali je jako važno da svi oni budu sveži i dobrog kvaliteta, naročito meso. Svinjski gulaš je odličan način da iskoristite zalihe povrća u kuhinji, a po želji, ovo jelo možete obogatiti i drugim namirnicima poput paradajza, pečuraka i slično.
U nastavku pogledajte recept za ovo raskošno jelo „na kašiku” koje je idealno za hladne dane:
Svinjski gulaš
Sastojci:
- 800 g svinjetine (but ili plećka)
- 2 veće glavice crvenog luka
- 2-3 krompira (po želji)
- 2 šargarepe
- 1 paprika (crvena ili zelena)
- 2-3 čena belog luka
- 2-3 kašike masti ili ulja
- 2-3 kašike mlevene paprike (slatke)
- So i biber po ukusu
- 1-2 lovorova lista
- 1 l vode ili bujona
- Peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Svinjetinu operite i isecite na kocke.
- Na masti ili ulju u velikoj šerpi zagrejte masnoću, dodajte meso, pa ga pržite dok ne dobije zlatnu boju.
- Luk sitno isecite i dodajte u šerpu, pa pržite dok ne omekša.
- Zatim dodajte sitno seckani beli luk, šargarepu i papriku, pa pržite još nekoliko minuta.
- Dodajte mlevenu papriku, so, biber i lovorov list, pa sve dobro promešajte.
- Prelijte vodom ili bujonom, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 1-1,5 sat, povremeno mešajući da se ne zalepi. Ako koristite krompir, dodajte ga u poslednjih 30ak minuta kuvanja.
- Kada meso fino omekša, probajte gulaš, pa dodajte još začina po ukusu. Ako je gulaš previše gust, možete dodati još malo vode da ga razredite.
- Poslužite vruće, posuto svežim peršunom, uz hleb ili neki drugi prilog po izboru. Prijatno!
No Comment! Be the first one.