Tri recepta za nešto drugačiji pesto sos
Piše: Isidora Spasić
Pesto od spanaća i oraha
Ovaj jednostavan pesto brzo se sprema i osvežava svako jelo. Ako niste ljubitelj belog luka, jednostavno ga izostavite iz recepta. Parmezan možete zameniti i nekim drugim sirom, na primer belim kozjim, a za slučaj da ste vegetarijanac ili vegan, u potpunosti izbacite sir.
Sastojci
4 šolje mladog (baby) spanaća
1 čen belog luka
3 kašičice oraha
2 kašičice soka od limuna
¼ šolje narendanog parmezana
¼ šolje + 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema
Prvo tostirajte orahe u tiganju bez ulja, ili ih ispecite u rerni, kako bi postali topli i tako pustili svoj miris i intenzivni ukus. Nakon toga izgnječite ili sitno iseckajte čen belog luka. Sada u blender, ili seckalicu za hranu, ubacite spanać, beli luk, orahe, sok od limuna i parmezan. Dok se sastojci seckaju postepeno dodajte ¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Probajte vaš pesto, dodajte so i biber po ukusu, i još 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja ako želite da bude ređi. Izblendirajte još jedanput, i pesto je spreman.
Pesto od graška, rukole i pistaća
Istina je da ovaj pesto zahteva nešto dužu pripremu, ali strpljenje i ulaganje vremena uvek se isplate. Ovoga puta parmezan je zamenjen mocarelom kako bi se dobio blaži ukus i kremastija tekstura pesta. Vi, naravno, možete izbaciti sir ukoliko iz bilo kog razloga ne konzumirate mlečne proizvode.
Sastojci
1 šolja rukole
¾ šolje smrznutog graška
25 pistaća bez ljuske
1 čen belog luka
½ kugle mocarela sira
3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema
Skuvajte grašak prateći uputstvo na pakovanju. Iseckajte ili izdrobite beli luk, pa ga blago propržite na 3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja. U blender ili multipraktik ubacite rukolu, skuvani grašak, pistaće, beli luk sa maslinovim uljem i mocarelu iseckanu na komadiće. Pošto se dobije željena konzistencija, dodajte so i biber po ukusu, te još ekstra devičanskog maslinovog ulja ako želite ne tako gust pesto.
Crveni pesto
Sušeni paradajz i pečena crvena paprika, u kombinaciji sa bademima, maslinkama i začinima, kreiraće savršeni balans ukusa. Kao što ste mogli da primetite, ovde nema sira, pa je recept pogodan za sve vegane.
Sastojci
10 sušenih paradajza iz ulja
1 crvena pečena paprika
10 crnih maslinki
½ šolje blanširanih badema
1 šolja ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašičice iseckanog ruzmarina
2 kašičice balzamiko sirćeta
½ kašičice žutog šećera
½ kašičice peperonćina
so i biber po ukusu
Priprema
Sve gore navedene sastojke ubacite u blender i dobro sameljite. Probajte, pa ako je potrebno dodajte još soli i bibera.