Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri recepta za nešto drugačiji pesto sos

AUTOR: Isidora Spasić 24 Jan, 2019
Tri recepta za nešto drugačiji pesto sos

Nema ništa lakše nego kupiti teglicu pesta, ali postoji toliko varijanti ovog sosa koji možete samo vi napraviti. A zašto i ne biste kada je tako jednostavno pripremiti ga, i kasnije upotrebiti uz skoro sva jela. Osim preko testenine, možete dodati neki od ova tri pesta na krompir, u rižoto, preko mesa i ribe, na prepečeni hleb, u dresing za salatu…

Piše: Isidora Spasić

Pesto od spanaća i oraha

Ovaj jednostavan pesto brzo se sprema i osvežava svako jelo. Ako niste ljubitelj belog luka, jednostavno ga izostavite iz recepta. Parmezan možete zameniti i nekim drugim sirom, na primer belim kozjim, a za slučaj da ste vegetarijanac ili vegan, u potpunosti izbacite sir.

(foto izvor: www.mariahspleasingplates.com)

(foto izvor: www.mariahspleasingplates.com)

Sastojci

4 šolje mladog (baby) spanaća
1 čen belog luka
3 kašičice oraha
2 kašičice soka od limuna
¼ šolje narendanog parmezana
¼ šolje + 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu

Priprema

Prvo tostirajte orahe u tiganju bez ulja, ili ih ispecite u rerni, kako bi postali topli i tako pustili svoj miris i intenzivni ukus. Nakon toga izgnječite ili sitno iseckajte čen belog luka. Sada u blender, ili seckalicu za hranu, ubacite spanać, beli luk, orahe, sok od limuna i parmezan. Dok se sastojci seckaju postepeno dodajte ¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Probajte vaš pesto, dodajte so i biber po ukusu, i još 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja ako želite da bude ređi. Izblendirajte još jedanput, i pesto je spreman.

(foto izvor: www.mysequinedlife.com)

(foto izvor: www.mysequinedlife.com)

Pesto od graška, rukole i pistaća

Istina je da ovaj pesto zahteva nešto dužu pripremu, ali strpljenje i ulaganje vremena uvek se isplate. Ovoga puta parmezan je zamenjen mocarelom kako bi se dobio blaži ukus i kremastija tekstura pesta. Vi, naravno, možete izbaciti sir ukoliko iz bilo kog razloga ne konzumirate mlečne proizvode.

(foto izvor: www.peasandcrayons.com)

(foto izvor: www.peasandcrayons.com)

Sastojci

1 šolja rukole
¾ šolje smrznutog graška
25 pistaća bez ljuske
1 čen belog luka
½ kugle mocarela sira
3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu

Priprema

Skuvajte grašak prateći uputstvo na pakovanju. Iseckajte ili izdrobite beli luk, pa ga blago propržite na 3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja. U blender ili multipraktik ubacite rukolu, skuvani grašak, pistaće, beli luk sa maslinovim uljem i mocarelu iseckanu na komadiće. Pošto se dobije željena konzistencija, dodajte so i biber po ukusu, te još ekstra devičanskog maslinovog ulja ako želite ne tako gust pesto.

(foto izvor: www.ful-filled.com)

(foto izvor: www.ful-filled.com)

Crveni pesto

Sušeni paradajz i pečena crvena paprika, u kombinaciji sa bademima, maslinkama i začinima, kreiraće savršeni balans ukusa. Kao što ste mogli da primetite, ovde nema sira, pa je recept pogodan za sve vegane.

(foto izvor: www.teaandmangoes.com)

(foto izvor: www.teaandmangoes.com)

Sastojci

10 sušenih paradajza iz ulja
1 crvena pečena paprika
10 crnih maslinki
½ šolje blanširanih badema
1 šolja ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašičice iseckanog ruzmarina
2 kašičice balzamiko sirćeta
½ kašičice žutog šećera
½ kašičice peperonćina
so i biber po ukusu

Priprema

Sve gore navedene sastojke ubacite u blender i dobro sameljite. Probajte, pa ako je potrebno dodajte još soli i bibera.

(foto izvor: www.crazyvegankitchen.com)

(foto izvor: www.crazyvegankitchen.com)

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…