• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Trileće
Trileće, foto: Enez Selvi / Alamy / Profimedia

Trileće, recept za kolač koji uvek uspe

CityMagazine
17.02.2025. 2 min Recepti

Trileće je popularni kolač koja je bogata ukusima i sočan.

Trileće, ili tres leches, dobio je svoje ime zbog tri vrste mleka koje se koriste u receptu: obično mleko, kisela pavlaka (ili slatka pavlaka) i kondenzovano mleko. Naziv “trileće” doslovno znači “tri mleka”, što je i ključni element ovog kolača.

Trileće, sastojci:

Za biskvit:

6 jaja 200 g šećera 200 g brašna 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 1 kašičica ruma (opciono)

Imamo recept za palačinke iz rerne sa Nutelom

Za preliv:

400 ml mleka 400 ml kisele pavlake (ili slatke pavlake, po želji) 200 ml kondenzovanog mleka (ako ne možeš da nađeš, možeš koristiti još jedno obično mleko i malo više šećera)

Za krem:

500 ml mleka
1 puding od vanile (ili 1 kašika skroba)
150 g šećera
200 ml slatke pavlake
100 g maslaca ili margarina

Priprema:

Biskvit:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati po malo brašna, praška za pecivo, i, ako koristiš, rum.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Biskvit treba da bude svetao i mekan.
Ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseći na dva dela.

Preliv:
Pomešaj sve sastojke za preliv (mleko, kiselu pavlaku i kondenzovano mleko). Dobro sjedini i ostavi da se malo prohladi.

Krem:
U šerpi pomešaj mleko, šećer i puding od vanile (ili škrob). Kuvajte dok se ne zgusne.
U vreli krem, umesi maslac i slatku pavlaku, sve dobro sjedinite.
Ostaviti da se krem ohladi, a zatim nanesi preko biskvita.

Slaganje torte:
Isečen biskvit natopi sa prelivom (proprskaj ga ravnomerno da se lepo upije).
Na tako natopljeni biskvit stavi krem.
Pokrij tortu sa drugim slojem biskvita, takođe je natopi prelivom.
Ohladi tortu u frižideru nekoliko sati, a najbolje je ostaviti je preko noći kako bi svi ukusi lepo proželi.



Saveti za uspeh:

Biskvit: Vodite računa da ne prepečete biskvit, jer će biti tvrd. Testirajte ga čačkalicom, ako izlazi suva, gotov je.
Preliv: Nemoj previše natopiti biskvit, jer se već dovoljno vlaži od kreme.
Krem: Ako želite da krem bude gušći, koristite malo više skroba ili pudinga, a za lakši krem koristi više pavlake.
Održavanje svežine: Trileće je torta koja se najbolje konzumira kada se dobro ohladi, jer će svi slojevi bolje da se stisnu, a ukusi će se prožeti.

Oznake:

trileće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Izabrano je najbolje jelo iz Srbije: Nije ni burek, ni sarma
Prethodni

Izabrano je najbolje jelo iz Srbije: Nije ni burek, ni sarma

Račun iz čuvene kafane u Valjevu zbog kog se isplati da upalite kola i iz Beograda dođete na pljeskavicu
Sledeći

Račun iz čuvene kafane u Valjevu zbog kog se isplati da upalite kola i iz Beograda dođete na pljeskavicu

Sledeći
Račun iz čuvene kafane u Valjevu zbog kog se isplati da upalite kola i iz Beograda dođete na pljeskavicu
17.02.2025.

Račun iz čuvene kafane u Valjevu zbog kog se isplati da upalite kola i iz Beograda dođete na pljeskavicu

Prethodni
07.02.2025.

Izabrano je najbolje jelo iz Srbije: Nije ni burek, ni sarma

Izabrano je najbolje jelo iz Srbije: Nije ni burek, ni sarma

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖