Turšija od tikvica: Ko je jednom proba, ostavlja je svake godine
Da li ste čuli za kisele tikvice – preukusnu zimnicu koju možete da koristite cele godine? Imamo recept za turšiju od tikvica koju će obožavati cela porodica.
Tikvice su mnogima omiljeno povrće, ali njihov najveći problem je što ih leti ima previše, a zimi nam nedostaju. Da biste izbegli ovu vrstu neprijatnosti, tikvice možete ukiseliti na lak način i tako obezbediti slasno uživanje tokom cele godine.
Kisele tikvice se savršeno uklapaju u sendviče, kao salata ili prilog uz mnoga jela.
Potrebno je:
– 2 kg tikvica
– 2 crna luka
– 50 g soli
– 700 ml sirćeta za kiseljenje
– 40 g šećera
– 2 kašičice semena slačice
– 1 kašičica kurkume
Priprema:
- Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutiće, koje po potrebi možete prepoloviti. Uradite isto sa lukom. U plastičnoj posudi pomešajte tikvice i luk, posolite i sve prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 2 sata, pa ocedite i isperite tikvice i luk.
- U velikom loncu skuvajte sirće, šećer i kurkumu. Prelijte smesu preko tikvica i luka i ostavite da sve ponovo odstoji 2 sata.
- Zatim smesu sipajte u veći lonac i stavite na vatru. Kada sadržaj provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još oko 5 minuta.
- Pripremljenu smesu (povrće i tečnost) prebaciti u tegle za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst prostora, a zatim zatvorite tegle.
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: Shutterstock