Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta
Brzo se pravi, još brže smaže. Imamo recept za letnje zakuske koje savršeno prijaju po ovim vrućinama.
Pričali smo sa Aleksandrom Pavlovićem, šefom kuhinje restorana Gastro Bar Park, koji se nalazi u hotelu Moxy Belgrade. Otkrio nam je recepte za lagane letnje zakuske koje možete da pripremite i kod kuće.
Aleksandar je rođen u Zemunu i oduvek ga je zanimala primorska kuhinja. Ta ljubav ka morskim delicijama navodila ga je da tokom godina putuje najviše po morskim destinacijama, pa je tako u Maroku proveo čak 30 dana istraživajući tajne njihove kuhinje. Kad god se našao na moru, “krao” je kulinarski zanat i trikove lokalnih žena, a nama je sada otkrio tri recepta za lagane letnje zakuske koje se pripremaju bez puno muke.
Pašteta od patlidžana
Slično se pravi kao baba ganuš, samo što Aleksandar dodaje i neke netipične sastojke, kao što je sušeni paradajz i kapar.
Sastojci:
- plavi patlidžan
- tahini
- kapar
- sušeni paradajz
- so
- biber
- maslinovo ulje
- beli luk
Na dva veća patližana, stavlja se po kašika od svega. Kada se napravi pašteta mora da se ohladi par sati da bi se dobila kompaktna smesa. Servirati ohlađeno na tost hlebu uz listić sveže mirođije ili kao umak uz domaće pečene tortilje ili kukuruzni čips.
Dalmatinska garnitura
Tradicionalna dalmatinska garnitura se služila kašikom za sladoled, što znači da smesa treba da bude dobro skuvana i sjedinjena.
Sastojci:
- Krompir
- blitva
- beli luk
- vino
Blitva se izblanšira, krompir se skuva i onda se prži na ulju od belog luka. Ulje se pravi tako što kratko propržite beli luk pazeći da ne potamni jer će tako dobiti gorak ukus, a onda u ulje ubacite skuvan krompir i blitvu i kratko promešate.
„Prebijena“ hobotnica
Kako hobotnica ne bi bila gumena, neophodno je da se prethodno skuva. Kuva se sve dok ne počne da pušta ljubičaste gromuljice. Međutim, postoji i druga tehnika za pripremuzvana „prebijanje“ hobotnice.
Sastojci:
- 4 kraka hobotnice
- sok od pomorandže
- sok od limete
- maslinovo ulje
- lovorov list
- so
- biber
Hobotnicu prvo odledite, ocedite, uzmete oklagiju i „izudarate“. Pazite da prilikom udaranja ne pokidate krake. Zatim je skuvate, procedite i ohladite. Možete je dalje spremati na roštilju, a ako želite u formi sača, za krake hobotnice potopite u smesu od čaše maslinovog ulja, soka od pola narandže, soka od pola limete. Dodajte i dva lista lovora, so i biber po ukusu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Ovako pripremljenu hobotnicu možete jesti kao predjelo ili koristiti u salati.