• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta
Foto: Privatna arhiva

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta

Ivana Milošević
21.06.2024. 2 min Recepti

Brzo se pravi, još brže smaže. Imamo recept za letnje zakuske koje savršeno prijaju po ovim vrućinama.

Pričali smo sa Aleksandrom Pavlovićem, šefom kuhinje restorana Gastro Bar Park, koji se nalazi u hotelu Moxy Belgrade. Otkrio nam je recepte za lagane letnje zakuske koje možete da pripremite i kod kuće.

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta
Aleksandar Pavlović, šef kuhinje Gastro Bar Parka

Aleksandar je rođen u Zemunu i oduvek ga je zanimala primorska kuhinja. Ta ljubav ka morskim delicijama navodila ga je da tokom godina putuje najviše po morskim destinacijama, pa je tako u Maroku proveo čak 30 dana istraživajući tajne njihove kuhinje. Kad god se našao na moru, “krao” je kulinarski zanat i trikove lokalnih žena, a nama je sada otkrio tri recepta za lagane letnje zakuske koje se pripremaju bez puno muke.

Pašteta od patlidžana

Slično se pravi kao baba ganuš, samo što Aleksandar dodaje i neke netipične sastojke, kao što je sušeni paradajz i kapar.

Sastojci:

  • plavi patlidžan
  • tahini
  • kapar
  • sušeni paradajz
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • beli luk

Na dva veća patližana, stavlja se po kašika od svega. Kada se napravi pašteta mora da se ohladi par sati da bi se dobila kompaktna smesa. Servirati ohlađeno na tost hlebu uz listić sveže mirođije ili kao umak uz domaće pečene tortilje ili kukuruzni čips.

Dalmatinska garnitura

Tradicionalna dalmatinska garnitura se služila kašikom za sladoled, što znači da smesa treba da bude dobro skuvana i sjedinjena.

Sastojci:

  • Krompir
  • blitva
  • beli luk
  • vino

Blitva se izblanšira, krompir se skuva i onda se prži na ulju od belog luka. Ulje se pravi tako što kratko propržite beli luk pazeći da ne potamni jer će tako dobiti gorak ukus, a onda u ulje ubacite skuvan krompir i blitvu i kratko promešate.

„Prebijena“ hobotnica

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta
Hobotnica na dalmatinskoj garnituri, foto: Privatna arhiva

Kako hobotnica ne bi bila gumena, neophodno je da se prethodno skuva. Kuva se sve dok ne počne da pušta ljubičaste gromuljice. Međutim, postoji i druga tehnika za pripremuzvana „prebijanje“ hobotnice.

Sastojci:

  • 4 kraka hobotnice
  • sok od pomorandže
  • sok od limete
  • maslinovo ulje
  • lovorov list
  • so
  • biber

Hobotnicu prvo odledite, ocedite, uzmete oklagiju i „izudarate“. Pazite da prilikom udaranja ne pokidate krake. Zatim je skuvate, procedite i ohladite. Možete je dalje spremati na roštilju, a ako želite u formi sača, za krake hobotnice potopite u smesu od čaše maslinovog ulja, soka od pola narandže, soka od pola limete. Dodajte i dva lista lovora, so i biber po ukusu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.

Ovako pripremljenu hobotnicu možete jesti kao predjelo ili koristiti u salati.

Oznake:

letnje zakuskepredjelozakuske

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Pamuk kolač je verovatno najmekša poslastica na svetu, a pravi se od samo 3 sastojka
Prethodni

Pamuk kolač je verovatno najmekša poslastica na svetu, a pravi se od samo 3 sastojka

Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas
Sledeći

Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas

Sledeći
Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas
25.06.2024.

Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas

Prethodni
21.06.2024.

Pamuk kolač je verovatno najmekša poslastica na svetu, a pravi se od samo 3 sastojka

Pamuk kolač je verovatno najmekša poslastica na svetu, a pravi se od samo 3 sastojka

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖