Vanilice, recept koji se ne menja
Vanilice su savršeni keksić koji se slaže uz čaj i vino. Može da stoji nekoliko dana i davno je bio obavezan pratilac slavske trpeze.
Vanilice su jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kolača u bivšoj Jugoslaviji, a i širom Balkana. Iako se ne može sa sigurnošću reći ko je prvi napravio vanilice, ovaj kolač je postao tradicionalan i priprema se u gotovo svakoj domaćinstvu, posebno za praznike.
Međutim, iako se pripisuju jakoj tradiciji, postoji nekoliko verovatnih izvora porekla. Mnogi smatraju da je ovaj kolač inspirisan nemačkom kuhinjom, gde postoje slični recepti sa džemom i prah šećerom, poput “Vanillekipferl” (vanilin kiflica).
Zato možemo reći da je ovaj kolač deo šire evropske kulinarske tradicije, ali su se vanilice u obliku kakve ih danas poznajemo razvile kao specifičan kolač u bivšoj Jugoslaviji, postajući jedan od simboličnih kolača ove regije.
Vanilice, recept
Sastojci:
250 g brašna
150 g margarina ili maslaca
1 jaje
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica mleka (po potrebi)
Džem (najčešće od kajsije ili šljive)
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Priprema testa: U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i šećer u prahu. Dodajte margarin ili maslac (prethodno isečen na kockice) i umesite prstima dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte jaje i, ako je potrebno, malo mleka (testo treba da bude mekano, ali ne previše lepljivo). Umesite sve u glatko testo. Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta. Oblikovanje i pečenje: Nakon što se testo ohladi, razvucite ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm. Čašom ili modlom vadite krugove (možete koristiti i manju čašicu za unutrašnje izreze na polovini keksa). Na pola od njih, napravite manji otvor u sredini kako bi se kasnije mogla videti unutrašnjost kada se spoje. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu blago zlatne. Filovanje: Kada se vanilice ohlade, nanesite džem (najčešće od kajsije ili šljive) na donju stranu svakog cele vanilice. Pospite šećerom u prahu i spojite ih sa onim krugovima koji imaju otvor u sredini. Uživajte! Ove vanilice su idealne uz šolju čaja ili kafe.
No Comment! Be the first one.