Vanilice – recept sa mašću
Vanilica je vrsta tradicionalnog sitnog kolača u Srbiji, čiji recept se prenosi sa kolena na koleno.
Kolač je proglašen za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. U pojedinim delovima Srbije koriste se za vanilice i sledeći nazivi: vormice, poljupci…
Vanilice, recept
Sastojci:
250 g masti (ili 200 g maslaca)100 g šećera u prahu1 vanilin šećer2 žumancaSok od 1 limuna (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)Prstohvat soli400–450 g brašna (po potrebi)200 g domaćeg džema (najčešće od kajsije ili šipka)Šećer u prahu za uvaljavanje
Priprema:
Mast se umuti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta. Dodaju se žumanca, limunov sok (ili ekstrakt vanile) i prstohvat soli, pa se sve dobro sjedini.
Zatim se postepeno dodaje brašno dok se ne dobije glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Testo se umota u providnu foliju i ostavi u frižideru oko 30 minuta.
Ohlađeno testo se razvije na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 5 mm, pa se modlom vade mali krugovi. Slatkiši se ređaju na pleh obložen papirom za pečenje i peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta. Važno je da ostanu svetli i ne porumene.
Kada se ohlade, vanilice se spajaju po dve uz pomoć džema, a zatim se uvaljaju u prah šećer dok su još blago tople.

Trenutno nema komentara! Budite prvi