Vanilice – recept sa mašću
Vanilica je vrsta tradicionalnog sitnog kolača u Srbiji, čiji recept se prenosi sa kolena na koleno.
Kolač je proglašen za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. U pojedinim delovima Srbije koriste se za vanilice i sledeći nazivi: vormice, poljupci…
Vanilice, recept
Sastojci:
250 g masti (ili 200 g maslaca) 100 g šećera u prahu 1 vanilin šećer 2 žumanca Sok od 1 limuna (ili 1 kašičica ekstrakta vanile) Prstohvat soli 400–450 g brašna (po potrebi) 200 g domaćeg džema (najčešće od kajsije ili šipka) Šećer u prahu za uvaljavanje
Priprema:
Mast se umuti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta. Dodaju se žumanca, limunov sok (ili ekstrakt vanile) i prstohvat soli, pa se sve dobro sjedini.
Zatim se postepeno dodaje brašno dok se ne dobije glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Testo se umota u providnu foliju i ostavi u frižideru oko 30 minuta.
Ohlađeno testo se razvije na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 5 mm, pa se modlom vade mali krugovi. Slatkiši se ređaju na pleh obložen papirom za pečenje i peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta. Važno je da ostanu svetli i ne porumene.
Kada se ohlade, vanilice se spajaju po dve uz pomoć džema, a zatim se uvaljaju u prah šećer dok su još blago tople.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija “Vurdijada” koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice