Vreme je da isprobate rolnice sa cimetom
Slasne rolnice sa cimetom, idealne su za doručak, branč, užinu, i „laganu” ponoćnu zakusku. Uz malo strpljenja, bićete nagrađeni ukusnom poslasticom, koja zbog obilja cimeta predstavlja idealan jesenji desert.
Recept za rolnice sa cimetom
Mekano testo, bogat nadev, i neodoljiva glazura, učinili su da rolnice sa cimetom postanu svetski poznat recept, koji sa zadovoljstvom pripremaju ljudi iz čitavog sveta. Pratite uputstva koja slede, jer ćete onda i vi moći da uvrstite ovu poslasticu u svoj slatki asortiman.
Sastojci
Testo
- 1 šolja mleka
- 2 ½ kašičice suvog kvasca
- 2 jajeta
- 1/3 šolje putera
- 4 ½ šolje brašna
- 1 kašičica soli
- ½ šolje šećera
Nadev
- ½ šolje putera
- 1 šolja smeđeg šećera
- 2 kašičice cimeta
Glazura
- 3 kašičice putera
- 3 kašićice krem sira
- sok od ½ limuna
- 1 kašičica javorovog sirupa
- ½ kašičice ekstrakta od vanile
- ½ šolje šećera u prahu
Priprema
Ugrejte mleko, ubacite ga u činiju, a zatim sipajte kvasac. Dodajte jaja, puter, so i šećer. Blago promešajte, pa zatim uspite brašno. Još jednom promešajte, a onda mikserom mutite 5-7 minuta, dok se ne oformi kompaktno i glatko testo. Drugu činiju premažite puterom, pa lepljivo testo prebacite u nju. Prekrijte kuhinjskom krpom činiju sa testom, odložite je na toplo mesto, i ostavite 30 minuta dok se testo ne udvostruči. Za to vreme pripremite nadev, tako što ćete u činijici dobro pomešati puter, smeđi šećer i cimet. Pospite radnu površinu brašnom, prebacite testo na nju, i uz pomoć oklagije, koju ste takođe posuli brašnom, razvucite dok ne dobijete pravougaonik debljine jednog santimetra. Silikonskom špatulom ravnomerno nanesite nadev na testo, onda ga urolajte i isecite na 12 komada. Vatrostalnu posudu premažite uljem, položite isečene komade testa i ostavite da odstoje 20 minuta. Za to vreme ugrejte rernu na 190 stepeni, te pecite rolnice 17-25 minuta, u zavisnosti od rerne i posude. Rolnice su gotove kada dobiju zlatnobraon boju. Dok se hlade, u posudi izmešajte sve sastojke za glazuru dok ne dobijete lepljivu smesu bez gromuljica. Njom temeljno prelijte i premažite rolnice, malo sačekajte, pa poslužite.
Bonus savet
Ukoliko ne želite da pravite svoje testo, kupite pakovanje kvasnog lisnatog testa umesto toga. I obično lisnato testo će poslužiti, ali računajte da je ono dosta prhko za ovaj recept.
Naslovna fotografija: www.delish.com
No Comment! Be the first one.