Zaboravite sve što ste do sad znali, ovo je ubedljivo najbolji sos za pastu koji smo ikad probali
“Što manje filozofije i komplikovanja, to bolje” je glavni recept za najbolji sos za pastu koji možete zamisliti.
Marsela Hazan je promenila način na koji su ljudi gledali italijansku kuhinju. Verovatno ste do sad videli primerak njene knjige “Essentials of Classic Italian Cooking” u kuhinji ili dve, ili ih čak i sami posedujete. Jedan od njenih najpoznatijih recepata je i najjednostavniji. Njen sos za testeninu zahteva samo tri sastojka i manje od sat vremena.
Prvo, sastojci. Trebaće vam konzerva celog, oljuštenog paradajza, jedan oljušten, prepolovljen luk; i 5 kašika putera. Da, 5 celih kašika putera. Takođe ćete želeti prstohvat ili dva soli.
Sve zajedno stavite u jedan lonac i stavite da se krčka na srednjoj vatri na šporetu 45 minuta, bez poklopca. Povremeno ga promešajte.
I to je to. Nakon 45 minuta, izbacite polovine luka i prelijte sosom svoju omiljenu testeninu.
Čak i sada, jednostavnost sosa čini ga malo radikalnim. Sirovi luk i neotopljeni puter izgledaju potpuno čudno samo sedeći u loncu paradajza. Ali oterajte skepticizam, molim vas.
Hazan je umrla 2013. Njen suprug i prevodilac (pisala je na italijanskom), Viktor Hazan, objasnio je kako je sos nastao u intervjuu za Epicurious 2016:
“Marčela je bila genije kada je u pitanju ukus. Odmah je shvatila kako ukus utiče na jelo. Pitala se: ‘Zašto seckati luk? Zašto sotirati? Staviću luk, paradajz i puter zajedno i zaboraviti na to.’
Naslovna fotografija: Krista Stucchio on Unsplash