Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo su namirnice koje su najukusnije i najzdravije po nas u septembru

AUTOR: CityMagazine 11 Sep, 2022
Ovo su namirnice koje su najukusnije i najzdravije po nas u septembru

Septembar je taj mesec kad nam se nudi najbolji iz oba sveta, i leta i jeseni. Ogromno šarenilo je u ponudi voća i povrća. Zapravo, promena u prirodi je toliko opipljiva da tradicionalna kineska medicina u ovo doba govori o petom godišnjem dobu, takozvanom kasnom letu, koje je povezano s elementom zemlje.

U tom, takozvanom “petom godišnjem dobu”, naše telo i dalje ceni sveže i lagane obroke. Mnogi ljudi čiste organizam od opuštenosti godišnjeg odmora. Zato vam preporučujemo najbolje vrste voća i povrća u kojima možete uživati celog septembra.

U ljetnim šetnjama užitak je brati smokve direktno sa stabla i kušati ih u hladu. No, osim što su divne za osjetila, još su bolje za vaš organizam. Sadrže prirodne šećere koji vam daju energiju, vlakna važna za probavu i minerale poput kalcija, kalija i magnezija za zdravlje kostiju.

Nakon vrućeg leta dolazi najbolja nagrada: sočno i slatko grožđe puno vrednih nutrijenata. Pored prirodnih šećera, tu su vlakna i vitamin C. Međutim, ono po čemu se grožđe najviše ističe nesumnjivo su antioksidansi. Resveratrol je najpoznatiji, a njegova sposobnost neutralizacije slobodnih radikala povezana je s većom kardiovaskularnom i antikancerogenom zaštitom. Ako ih jedete sa kožicom, možete bolje iskoristiti antioksidanse i dobiti više vlakana, što ublažava zatvor i potiče čišćenje organizma od toksina.

Kruška se preporučuje posebno onima koji pate od hipertenzije jer je bogata kalijumom i velikom količinom vode, pa deluje kao diuretik. Prisutnost vlakana i flavonoida veća je u kori kruške nego u njenom mesu. Ako odaberete organski uzgojene kruške, možete ih jesti s korom bez opasnosti od unosa pesticida.

U kasno leto počinje sezona jabuka. Iako tokom godine na pijacama i u prodavnicama možemo pronaći puno sorti, one sada počinju prirodno sazrevati i imaju bolji ukus. Jabuka, koju svi dobro podnose, lagana je i bogata vitaminom C: komadić od 150 grama osigurava 30 posto dnevne potrebe i samo 75 kalorija.

Njene kiseline i soli potiču probavne izlučevine i deluju antiseptički, bude apetit, poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju oralne higijene. Takođe, ima vrlo vredno vlakno: pektin. Ne samo da pogoduje crevnom tranzitu i štiti bakterijsku floru već pomaže i u smanjenju količine holesterola.

Breskve su lagani laksativ i diuretik, osiguravaju tri vitamina koji pridonose odgađanju starenja: jedna breskva od oko 200 grama osigurava 33 odsto dnevne potrebe vitamina C, 15 odsto vitamina A i 10 odsto vitamina E.

Ispratite leto šetnjama po selu, a usput berite borovnice. Slatkoća njihovih šećera prožima se s blago kiselkastim ukusom, a u svojoj unutrašnjosti kriju vrlo vredne hranjive sastojke: vlakna, vitamine C i E, folnu kiselinu i nešto žgvožđa. Ali iznad svega, kao i druge bobice, pružaju antioksidativni učinak pomoću svojih antocijana. Antocijanini, zaslužni za ljubičastu boju kupina, štite zdravlje kardiovaskularnog sastava i jačaju imunološki sustav.

Zbog svog bogatstva gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom C posebno je korisna anemičarima. Osim toga, bogata je kalijumom. Nedavne studije identifikovale su do 13 različitih polifenolnih antioksidansa u blitvi, koji su povezani s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sastava i regulacijom šećera u krvi.

Odlaskom leta vraćaj se kupus na velika vrata. Među prvima stiže onaj koji se može jesti sirov u jesenskim i zimskim salatama i koji se može kiseliti, čime dobijamo savršen probiotik koji jača crevnu floru.

Ovo povrće bogato je vitaminima C i E, ali pruža i dobru dozu vitamina grupe B, posebno folne kiseline. Takođe osigurava kalcijum u obliku koji telo lako apsorbira.

Ne samo da su lagane i bogate mineralima i vitaminima skupine B, pečurke pružaju i solidne doze selena i vitamina D. Selen i drugi antioksidansi štite telo od propadanja stanica.

Leti je praziluk tanji, a kako se bliži jesen, sve je deblji, a ukus mu je intenzivniji, pa je idealna namirnica za ovo doba. Poput belog i crnog luka, svojih bliskih rođaka, obiluje spajanjima sumpora koji jačaju imunitet i poboljšavaju cirkulaciju.

Naslovna fotografija: engin akyurt on Unsplash

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…