Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Građanske šnicle, magično jelo koje nije dobilo ime po tome što se jede u gradu

AUTOR: CityMagazine 09 Sep, 2022
Građanske šnicle, magično jelo koje nije dobilo ime po tome što se jede u gradu

Mika Dajmak je imao najbolje recepte i priče o hrani. Takav je i ovaj današnji. Građanske šnicle uglavnom su svima asocijacija za grad, ali ne.

Ia­ko bi ne­ko po­gre­šno po­mi­slio da je ova šnic­la na­me­nje­na is­klju­či­vo gra­đa­ni­ma, ni­je ta­ko. Smi­slio ju je be­o­grad­ski ku­var Do­bri­vo­je Gra­đa­nin (pre­zi­me, a ne na­di­mak) pa je nje­mu u čast i ime, i me­sto na re­per­to­a­ru.

Potrebno je:

bi­ber; so; ori­gan

Pi­le­ći fi­le – 500 gr;

sla­ni­na – 100 gr;

Priprema:

Pi­le­će be­lo me­so se oči­sti od ko­žu­ri­ce i ko­sti­ju, ise­če na šnic­le, po­so­li ko­li­ko tre­ba i za­spe s ma­lo ori­ga­na. Me­sna­ta sla­ni­na se ise­če na tan­ke re­žnje­ve.

Re­žnje­vi se na da­sci po­sta­ve una­krst, pre­ko njih na­ba­ci be­lo pi­le­će me­so, za­či­ni ori­ga­nom, mle­ve­nim bi­be­rom i so­lju, pa uvi­je kao pa­ke­tić. Ta­ko pri­pre­mlje­no ba­ca se na ti­ganj ko­ji ne tra­ži ma­sno­će. Ka­da je sla­ni­na go­to­va, go­to­vo je i ono uvi­je­no me­so unu­tra.

Be­lo me­so – be­lo vi­no.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…