Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?

AUTOR: CityMagazine 15 Dec, 2021
Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?

Testenina sa paradajz sosom – jelo koje mnogi od nas znaju i vole od detinjstva. Ono što je njegova najveća prednost jeste što je ukusno, zasitno i što se jako brzo i lako priprema:

Kad ste u žurbi, a jede vam se nešto toplo i ukusno, na brzinu propržite malo crnog i belog luka, pa u tiganj sipajte pasirani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i druge omiljene začinske biljke, oni koji vole ljuto mogu da dodaju i malo čilija, i sos je spreman. Dok se testenina već kuva u drugoj šerpi…

Foto: Unsplash

Verujemo da je i vaš recept sličan. Ipak, kako biste svoj paradajz sos još više poboljšali i pretvorili ga u pravi delikates, u njega dodajte malo… cimeta!

Iako će vam ova kombinacija ukusa možda u startu zvučati neobično, jer cimet najčešće povezujemo sa desertima, istina je da je da se ovaj začin često koristi i za pripremu slanih jela, naročito u nekim egzotičnijim kuhinjama sveta. Tako se, recimo, u Grčkoj cimet koristi i za pripremu slanih jela kao što su pilav ili kapama. Tamo su meso, paradajz i cimet klasična kombinacija, baš kao i u Indiji, posebno kada se pripremaju jela koja se dugo kuvaju.

Zbog visokog sadržaja glutamata (glutaminske kiseline), jedne od najzastupljenijih aminokiselina u prirodi, paradajz je prirodni pojačivač ukusa. A ovo voće posebno dobro upija „tople” začine, kakav je cimet.

Kao takav, on ublažava kiselost paradajza ili paradajz sosa i doprinosi lepšoj i intenzivnijoj aromi. Osim toga, cimet ima blago gorkast, zemljani ukus, što jelu daje blago dimljenu notu. Da bi paradajz sos bio još ukusniji, dodajte mu i druge zanimljive začine poput aleve paprike, muskatnog oraščića i začinskog bilja, kao što je ruzmarin.

Foto: Unsplash

Savet plus: Ova kombinacija je takođe fantastična i sa nečim kiselkastim i osvežavajućim poput jogurta. Stoga, sledeći put kada budete pravili torteline ili špagete sa ovakvim paradajz sosom, na vrh dodajte kašiku ili dve običnog jogurta – verujemo da oduševljenje neće izostati.

Dakle, sada znamo – cimet nije pogodan samo za božićne deserte ili orijentalna jela, on takođe može da obogati našu omiljenu testeninu sosom od paradajza. Probajte sledeći put kada budete pripremali ovaj sos.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Profimedia

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…