• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
11 June 2021, Berlin: A Miracoli pasta dish. Pasta, basta: More than half of consumers eat a pasta dish at least once a week, according to the Pasta Association. And the trend is rising in Corona times. 60 years ago the noodle triumphal procession in Germany began with a spaghetti half dish. (to dpa "Pastarepublik Germania - Corona crisis, noodle boom, 60 years of Miracoli") Photo: Gregor Tholl/dpa-Zentralbild/dpa,Image: 617039861, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no, Credit line: Gregor Tholl / AFP / Profimedia

Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?

CityMagazine
15.12.2021. 2 Mins Read Recepti

Testenina sa paradajz sosom – jelo koje mnogi od nas znaju i vole od detinjstva. Ono što je njegova najveća prednost jeste što je ukusno, zasitno i što se jako brzo i lako priprema:

Kad ste u žurbi, a jede vam se nešto toplo i ukusno, na brzinu propržite malo crnog i belog luka, pa u tiganj sipajte pasirani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i druge omiljene začinske biljke, oni koji vole ljuto mogu da dodaju i malo čilija, i sos je spreman. Dok se testenina već kuva u drugoj šerpi…

Foto: Unsplash

Verujemo da je i vaš recept sličan. Ipak, kako biste svoj paradajz sos još više poboljšali i pretvorili ga u pravi delikates, u njega dodajte malo… cimeta!

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Iako će vam ova kombinacija ukusa možda u startu zvučati neobično, jer cimet najčešće povezujemo sa desertima, istina je da je da se ovaj začin često koristi i za pripremu slanih jela, naročito u nekim egzotičnijim kuhinjama sveta. Tako se, recimo, u Grčkoj cimet koristi i za pripremu slanih jela kao što su pilav ili kapama. Tamo su meso, paradajz i cimet klasična kombinacija, baš kao i u Indiji, posebno kada se pripremaju jela koja se dugo kuvaju.

Zbog visokog sadržaja glutamata (glutaminske kiseline), jedne od najzastupljenijih aminokiselina u prirodi, paradajz je prirodni pojačivač ukusa. A ovo voće posebno dobro upija „tople“ začine, kakav je cimet.

Kao takav, on ublažava kiselost paradajza ili paradajz sosa i doprinosi lepšoj i intenzivnijoj aromi. Osim toga, cimet ima blago gorkast, zemljani ukus, što jelu daje blago dimljenu notu. Da bi paradajz sos bio još ukusniji, dodajte mu i druge zanimljive začine poput aleve paprike, muskatnog oraščića i začinskog bilja, kao što je ruzmarin.

Foto: Unsplash

Savet plus: Ova kombinacija je takođe fantastična i sa nečim kiselkastim i osvežavajućim poput jogurta. Stoga, sledeći put kada budete pravili torteline ili špagete sa ovakvim paradajz sosom, na vrh dodajte kašiku ili dve običnog jogurta – verujemo da oduševljenje neće izostati.

Dakle, sada znamo – cimet nije pogodan samo za božićne deserte ili orijentalna jela, on takođe može da obogati našu omiljenu testeninu sosom od paradajza. Probajte sledeći put kada budete pripremali ovaj sos.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Profimedia

Tags:

cimetkulinarski trikparadajz sos

Povezani članci

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Dani istarske kuhinje

Next

Zdrava domaća topla čokolada kakvu još niste probali

Next
16.12.2021.

Zdrava domaća topla čokolada kakvu još niste probali

Previews
14.12.2021.

Dani istarske kuhinje

Najnovije

Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine
Ova fotografija je potresla Srbiju: Kad čujete kako danas živi mala Zorica, opet će vam poći suza – ali od radosti
Ivana Milošević
Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora je svirao 80-ih sa Halidom Bešlićem: „Nije znao ni ko je Zdravko Čolić, a ne ko sam ja“
CityMagazine
Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖