• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?
11 June 2021, Berlin: A Miracoli pasta dish. Pasta, basta: More than half of consumers eat a pasta dish at least once a week, according to the Pasta Association. And the trend is rising in Corona times. 60 years ago the noodle triumphal procession in Germany began with a spaghetti half dish. (to dpa "Pastarepublik Germania - Corona crisis, noodle boom, 60 years of Miracoli") Photo: Gregor Tholl/dpa-Zentralbild/dpa,Image: 617039861, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no, Credit line: Gregor Tholl / AFP / Profimedia

Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?

CityMagazine
15.12.2021. 2 min Recepti

Testenina sa paradajz sosom – jelo koje mnogi od nas znaju i vole od detinjstva. Ono što je njegova najveća prednost jeste što je ukusno, zasitno i što se jako brzo i lako priprema:

Kad ste u žurbi, a jede vam se nešto toplo i ukusno, na brzinu propržite malo crnog i belog luka, pa u tiganj sipajte pasirani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i druge omiljene začinske biljke, oni koji vole ljuto mogu da dodaju i malo čilija, i sos je spreman. Dok se testenina već kuva u drugoj šerpi…

Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?
Foto: Unsplash

Verujemo da je i vaš recept sličan. Ipak, kako biste svoj paradajz sos još više poboljšali i pretvorili ga u pravi delikates, u njega dodajte malo… cimeta!

Iako će vam ova kombinacija ukusa možda u startu zvučati neobično, jer cimet najčešće povezujemo sa desertima, istina je da je da se ovaj začin često koristi i za pripremu slanih jela, naročito u nekim egzotičnijim kuhinjama sveta. Tako se, recimo, u Grčkoj cimet koristi i za pripremu slanih jela kao što su pilav ili kapama. Tamo su meso, paradajz i cimet klasična kombinacija, baš kao i u Indiji, posebno kada se pripremaju jela koja se dugo kuvaju.

Zbog visokog sadržaja glutamata (glutaminske kiseline), jedne od najzastupljenijih aminokiselina u prirodi, paradajz je prirodni pojačivač ukusa. A ovo voće posebno dobro upija „tople” začine, kakav je cimet.

Kao takav, on ublažava kiselost paradajza ili paradajz sosa i doprinosi lepšoj i intenzivnijoj aromi. Osim toga, cimet ima blago gorkast, zemljani ukus, što jelu daje blago dimljenu notu. Da bi paradajz sos bio još ukusniji, dodajte mu i druge zanimljive začine poput aleve paprike, muskatnog oraščića i začinskog bilja, kao što je ruzmarin.

Zbog čega cimet uvek treba dodati u paradajz sos?
Foto: Unsplash

Savet plus: Ova kombinacija je takođe fantastična i sa nečim kiselkastim i osvežavajućim poput jogurta. Stoga, sledeći put kada budete pravili torteline ili špagete sa ovakvim paradajz sosom, na vrh dodajte kašiku ili dve običnog jogurta – verujemo da oduševljenje neće izostati.

Dakle, sada znamo – cimet nije pogodan samo za božićne deserte ili orijentalna jela, on takođe može da obogati našu omiljenu testeninu sosom od paradajza. Probajte sledeći put kada budete pripremali ovaj sos.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Profimedia

Oznake:

cimetkulinarski trikparadajz sos

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Dani istarske kuhinje
Prethodni

Dani istarske kuhinje

Zdrava domaća topla čokolada kakvu još niste probali
Sledeći

Zdrava domaća topla čokolada kakvu još niste probali

Sledeći
Zdrava domaća topla čokolada kakvu još niste probali
16.12.2021.

Zdrava domaća topla čokolada kakvu još niste probali

Prethodni
14.12.2021.

Dani istarske kuhinje

Dani istarske kuhinje

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine
    exit
    Na desetine hiljada ljudi skandiralo „Pumpaj“ na glavnoj bini Exita
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖