Znate li šta je čeburek? Popularno, jeftino i jednostavno jelo idealno je za hladne dane
Ova jeftina, a zapravo vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koje se prži u dubokom prženju i danas je omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa.
Znate li šta je čeburek?
Popularno, jeftino i jednostavno jelo idealno je za hladne dane
Ova jeftina i zapravo vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koje se prži u dubokom prženju i danas je omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa, piše Dobrahrana.hr.
Čeburek
trebaće vam:
500 g brašna
250 ml tople vode
1 kašičica soli
2 kašike ulja
400 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg mesa)
1 mali luk, sitno iseckan
2 čena belog luka (opciono), iseckana
50 ml vode
so i biber po ukusu
svež peršun ili kopar (opciono)
ulje (suncokretovo ili biljno)
Priprema:
U činiji pomešati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Zatim u činiji pomešati mleveno meso, crni luk, beli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše retka. Testo podeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.
Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće (oko 180°C).
Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe (oko 2-3 minuta po strani). Uklonite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja. Poslužite tople čebureke sa jogurtom, kefirom ili prilogom po želji.