• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu
Foto: Meze by Elliniko/Promo

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu

Marija Arsić Milosavljević
09.01.2023. 3 min Restorani

Ukus sočnih, slanih maslina, meka feta prelivena najkvalitetnijim maslinovim uljem koja se topi u ustima, odlična vina, te neizbežni sirtaki ritam svakako su glavne asocijacije na pomen Grčke, njenih šarmantnih taverni i, naravno, bogate i jedinstvene kuhinje koja se ne zaboravlja.

Ukoliko spadate u ljubitelje svega navedenog, za vas imamo divnu vest, a to je da je ove jeseni u Beogradu, na adresi Maršala Tolbuhina 34a, otvoren restoran grčke kuhinje Meze by Elliniko, koji pripada čuvenom istoimenom lancu restorana zahvaljujući kome su ukusi i duh Mediterana postali popularni širom sveta.

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu
Foto: Meze by Elliniko/Promo

Tim povodom porazgovarali smo sa vlasnikom Manolisom Tzerniasom, koji nam je otkrio kako je došao na ideju da sledeći u nizu svojih restorana otvori baš u Beogradu.

„Odgovor je vrlo jednostavan. U Beogradu se osećamo kao kod kuće, jer tu imamo brojne prijatelje i poslovne partnere. Pored toga, Srbija i Grčka dele bogatu kulturu i religiju, a između Soluna, mog rodnog grada, i Beograda postoje brojne sličnosti.ˮ

Autentični ukusi grčke kuhinje i nadaleko poznata gostoljubivost

Ono po čemu je ovaj restoran prepoznatljiv jeste sam koncept koji sublimira najdraže uspomene i ukuse detinjstva, te kulturu i nasleđe jedne tako kulturološki i istorijski bogate zemlje kakva je Grčka. Shodno tome, ono što ovde možete probati jesu originalni i pažljivo odabrani ukusi i arome njenih različitih regiona. „Mi se osećamo kao ambasadori grčke kuhinje, a osnova našeg brenda jeste filoksenija (grčka reč za gostoljubivost)ˮ, ponosno ističe naš sagovornik.

„Grčka kuhinja je čudesna. Ona pokazuje da hrana može biti jednostavna, ali istovremeno i izvrsna. Kada se obični, svakodnevni sastojci pripremaju sa puno ljubavi, mogu nastati vrlo ukusna jela. U našem restoranu, pored klasičnih ukusa, u ponudi su i neke maštovite i moderne gastronomske kreacije, koje u sebi nose duh tradicije i odaju omaž grčkom kulturnom nasleđu.ˮ

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu
Foto: Meze by Elliniko/Promo

Ništa bez dobrog vina

A gde je dobra hrana, tu su naravno i još bolja vina. Budući da je Grčka poznata po omiljenom piću antičkih bogova, te da se u ovoj zemlji proizvodi vino od najrazličitijih sorti grožđa, nema sumnje da jedan poznati restoran grčke kuhinje ne impresionira i u tom segmentu.

„U Grčkoj postoji toliko različitih vina da je jedini problem to što ne stižemo sve da ih isprobamo. Jako smo srećni što smo u Srbiji pronašli vina iz najpoznatijih grčkih vinarija kao što su: Alpha Estate, Gerovasilleiou, Kyr Yanni, Katsaros i mnoga druga. Zahvaljujući tome, naši gosti u Srbiji imaće priliku da degustiraju najbolja vina proizvedena u Grčkojˮ, otkriva Tzernias.

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu
Foto: Meze by Elliniko/Promo

Jedinstven duh Mediterana

Osim toga, Meze by Elliniko je mesto koje slavi slobodan duh Mediterana, i to tako što gosti uživaju u zajedničkom obroku, deljenju hrane, ispijanju vina, dobroj zabavi, priči i naravno autentičnoj grčkoj muzici.

A da su Beograđani i drugi gosti iz Srbije na prvu loptu prepoznali ovu toplinu i srdačnost potvrđuju i njihove prve reakcije: „Njihova topla dobrodošlica učinila nas je neverovatno srećnim i ovim putem želim da im se zahvalim na ljubavi koju su nam pružili od prvog danaˮ, zadovoljno i sa osmehom poručuje naš sagovornik.

Ipak, on ne krije da je ta ljubav obostrana, budući da uživa da istražuje Beograd, njegove šarmantne stare zgrade, prelepe trgove, ukusnu hranu… Stoga ne čudi što ga uprkos velikoj fizičkoj udaljenosti od Soluna, Beograd toliko podseća na njega.

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu
Foto: Meze by Elliniko/Promo

Jela koja nikako ne treba da propustite

Kada smo kod samog menija, naša preporuka je da probate od svega po malo, ali ukoliko bismo morali da izdvojimo samo jedno jelo, neka to bude čuvena grčka musaka, koja se ovde priprema po tradicionalnom receptu. No, ukoliko trenutno postite, ne brinite, budući da su u ponudi i brojna jela bez mesa, poput grilovane hobotnice, tarame (grčkog predjela koje se priprema od posoljene ikre bakalara, šarana ili neke druge ribe, pomešane sa krompirom ili prezlama i limunom, sirćetom i maslinovim uljem), salate od patlidžana, prženih tikvica i još puno toga drugog zanimljivog…

Stoga, ukoliko želite da ove hladne zimske dane začinite i zagrejete suncem, ukusima, mirisima i neodoljivim duhom Mediterana, sada znate koja je prava adresa za to.

Oznake:

Duh Mediteranagrčki restoranMeze by Elliniko

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

"To je infarkt na tanjiru": Bekamovog sina opet ismevaju, a sad je na meniju pečeno meso i tona ulja
Prethodni

“To je infarkt na tanjiru”: Bekamovog sina opet ismevaju, a sad je na meniju pečeno meso i tona ulja

Da li su nalepnice sa detaljima uticaja na klimu rešenje za odvraćanje ljudi od burgera od mesa?
Sledeći

Da li su nalepnice sa detaljima uticaja na klimu rešenje za odvraćanje ljudi od burgera od mesa?

Sledeći
Da li su nalepnice sa detaljima uticaja na klimu rešenje za odvraćanje ljudi od burgera od mesa?
10.01.2023.

Da li su nalepnice sa detaljima uticaja na klimu rešenje za odvraćanje ljudi od burgera od mesa?

Prethodni
05.01.2023.

“To je infarkt na tanjiru”: Bekamovog sina opet ismevaju, a sad je na meniju pečeno meso i tona ulja

"To je infarkt na tanjiru": Bekamovog sina opet ismevaju, a sad je na meniju pečeno meso i tona ulja

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖