Norteño Mexican Street Tacos: Popularni meksički specijalitet od sada na Crvenom krstu
Norteño Mexican Street Tacos otvoren je usred Crvenog krsta. Na prostranom platou između visokih solitera, iza malog kiosk pulta služi se autentični, ručno pravljeni, severnomeksički takos. Pod devizom „ulična, ali ne i brza hrana“ takose pripremaju Jelena i Havijer, koji su na ovu ideju došli malo po malo, shvativši da u Beogradu nema takosa ni meksičke hrane kakva se zaista može naći u Meksiku, gde su se i sami upoznali.
Kako nemaju prethodnog iskustva u profesionalnom bavljenju kuhinjom, opredelili su se za jednostavnu ponudu koju umeju sami da naprave, i doneli ono što i sami najviše vole da jedu, bilo da su to vrste mesa ili klopa „koju ti mama spakuje za užinu“. Tako su nastali takosi od tri vrste mesa u njihovoj ponudi: dugo kuvana junetina, u susret našem podneblju svinjetina i piletina, kao i sincronizada, slasni takosi koji se inače retko nalaze u ugostiteljskoj ponudi, a izdvajaju se jer se tek pečene tortilje spajaju topljenim sirom.
U društvu agava i meksičke zastave upečatljiv je natpis na zidu koji na španskom pozdravlja rečima „S ljubavlju iz severnog Meksika“. Norteño takosi su baš tipično severnomeksički upravo zbog toga kako se priprema tortilja. Jelena i Havijer su se opredelili za pšeničnu, kakva je karakteristična za sever zemlje, dok se na jugu koristi kukuruzna. Takođe, iako su svi sastojci pažljivo odabrani i kvalitetni, tortilja se posebno ističe jer je upravo ona osnova dobrog takosa. Kao i meso, priprema se satima, ali je za njen baš taj pravi ukus kao sa severa Meksika poslužila i mašina doneta specijalno u tu svrhu – da spoji dva udaljena kraja sveta.
Autor naslovne slike: Marko Risović