Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Furuna: Autentična libanska pekara na Vračaru

AUTOR: CityMagazine 12 Nov, 2019
Furuna: Autentična libanska pekara na Vračaru

Na zidu libanske pekare u Beogradu stoji ispis: „ljubavna priča između Libanke i Srbina donela je do Beograda manaiš – autentično pecivo koji se može jesti u svako doba dana“. Libanska pekara Furuna nalazi se u Beogradskoj ulici, upravo s idejom da Beograd obogati autentičnim ukusima Libana koji se najbolje degustiraju kroz bogatstvo varijeteta manaiša.

Iako libanski restorani nisu novina kod nas, tradicionalni libanski doručak nam nije bio tako lako dostupan. Zato je Rajko Trojanović, čiji su roditelji akteri pomenute ljubavne priče Libanke i Srbina, odlučio da upravo na tom jelu zasnuje svoj mali biznis koji ima za cilj ne samo da nam približi hranu, već i udaljenu destinaciju s koje ona dolazi.

Manaiš u slobodnom prevodu s arapskog znači razvučeno testo. Iako u pripremi izgledom najviše podseća na picu, u pitanju je nešto značajno drugačije, što se zapravo jede urolano kao wrap. I iako se tradicionalno jede za doručak, prigodno je za bilo koje doba dana. Sličnosti koje ovo razvučeno testo ima sa picom su takođe u tome što se može jesti sa širokim varijetetom začina i dodataka, sa čini se beskonačnim setom kombinacija. Uobičajeni libanski doručak podrazumeva manaiš za zatarom, orijentalnom mešavinom začina koja u sebi sadrži susam, timijan, origano, sumak, morsku so…

U Furuni, libanskoj pekari, se može probati preko 10 vrsti manaiša, odnosno desetak kombinacija sa različitim dodacima. Lahme i kafta manaiši su sa junećim mesom, s crnim lukom, paradajzom ili peršunom, žibne je sa kačkavaljem, keshek sa suvim kiselim mlekom i još svašta nečim… ponuda obuhvata manaiše s mesom, vegetarijanske, pa i veganske.

Takođe, Furunini manaiši donose nam i neke arapske ukuse koje smo mislili da dobro poznajemo, ali sada stižu na sasvim nov način, pafalafel manaiš ne podrazumeva falafel pržen u dubokom ulju, već pravo iz furune.

Da Furuna nudi autentično iskustvo libanskog doručka svedoči činjenica da dobar deo sastojaka koji koriste se ne može naći na našem tržištu, pa ih uvoze iz Libana, a iz daleke arapske zemlje je specijalno pristigla i sama furuna u kojoj se sve krčka.

Beogradska 50
063 80 92 403

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…