Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Plove – Uzbekistan u srcu Novog Sada

U centru Novog Sada, a kao da ste u šest hiljada kilometara dalekom Uzbekistanu… Čuje se muzika neuobičajena za ove krajeve i u nenametljivom ambijentu služe neka potpuno drugačija jela. Sprema ih Uzbekistanac lično, a vlasnik Gafar Amirov kraj slika drevnih gradova Samarkand i Bukhara raspoložen je da lagano ispriča otkud restoran Plove baš u Vojvodini.

Foto: Ivana Munišić Jovanović

„Novi Sad sam otkrio zahvaljujući jednom turniru na koji sam došao sa sinovima koji se bave tenisom. Odmah nam se mnogo svideo, prvenstveno zbog ljubaznosti koju smo tu zatekli, i jer je mnogo mirniji od Moskve u kojoj smo tada živeli. Prijatelji su nam predložili da ostanemo i tako je sve počelo. Upečatljivo mi je to što ovde čujem reči kao što su dobar dan, dobro došli, izvinite, molim VasOvde su ljudi srdačni i poštuju strance, baš kao i u Uzbekistanu, ali mnogi ne znaju mnogo o toj zemlji zanimljive istorije i tradicije. Razmišljao sam kako da im najbolje predstavim odakle dolazim i tako došao na ideju da otvorim mali restoran”, priča Gafar Amirov.

Čeburek

Naziv restorana ima dvojako značenje. Plov je popularno uzbekistansko jelo koje sadrži pirinač, juneće meso, leblebije, povrće i začine, ali aludira i na beskonačnu ljubav.

Foto: Ivana Munišić Jovanović

„Moji sinovi osim tenisa vole i matematiku i jedan od njih je predložio ime Plove tj. Pi love. Poznato je da decimalni zapis matematičkog broja Pi nema kraja, a u kombinaciji sa engleskom rečju ljubav dobija i značenje beskonačnog mira i ljubavi prema bližnjem, drugu, susedu. Uzbekistanski narod tradicionalno širi ljubav, a ovaj restoran je i svojevrstan most prijateljstva između te zemlje i Srbije. Istoimeno jelo ima dugu tradiciju kod nas. Kažu da ga je mnogo zavoleo i Aleksandar Makedonski kada je stigao u Samarkand i da je zahtevao da se baš to sprema za njegovu vojsku. Plov se tradicionalno konzumira iz jedne činije i na taj način povezuje i zbližava one koji ga jedu”, pojašnjava Amirov.

Boršč

Osim ovog, tu možete probati i druga tradicionalna jela ne samo iz Uzbekistana, već i gruzijska, ukrajinska, ruska. Restoran nudi doručak, ručak i večeru. Hrana se služi u zanimljivom posuđu na kojem možete primetiti i šaru pamuka koji je simbol Uzbekistana. U istom dezenu je i čajnik i činijice za čaj, koji se u Uzbekistanu pre nego što se popije tri puta sipa i vraća u čajnik i drži desnom rukom dok je leva na srcu. Tu možete popiti odličan zeleni čaj. Uzbekistanci ga rado konzumiraju, a piju i takozvanu tursku kafu, a alkohol, kažu, ređe. Možete se zasladiti npr. pahlavama. Naziv je sličan orijentalnim baklavama, ali je recept drugačiji.

Foto: Ivana Munišić Jovanović

„Dobar izbor za desert je i čak-čak (vazdušaste pahuljice sa medom). Poslastice pravimo sa medom, a ne sa šećerom. Uzbekistanska hrana važi za zdraviju, budući da je kod nas malo prženog i da se tradicionalno jela spremaju na pari ili kuvaju. Sve u restoranu ručno pravimo. Klima je u Srbiji dosta zahvalna, tako da ovde možemo naći namirnice koje nam trebaju, a mogu reći da imate i dobro meso. I Uzbekistanci konzumiraju meso, osim svinjetine. Gostima se zapravo sve dopada. Dolaze nam ne samo Novosađani, nego i turisti i predstavnici ambasada više zemalja. Dosta ljudi nam dođe jer su čitali knjigu Samarkand Amina Malufa, vide sliku tog grada na zidu koju je radio jedan umetnik iz Beograda i žele da više saznaju o lokalu. Raduje nas što nas nakon posete hvale na društvenim mrežama”, kaže vlasnik.

Hačapuri

Za tri godine koliko postoji ovaj restoran, dosta ljudi se upoznalo sa Uzbekistanom u Novom Sadu. Tu je i velika knjiga o toj zemlji, pa dok čekate porudžbinu možete ponešto i pročitati.

Mantije

„U Uzbekistanu, zemlji sa 34 miliona stanovnika, u zajednici žive muslimani i hrišćani, a i Vojvodina se može podičiti svojom multikulturalnošću. Upravo tako i pričam o Srbiji svojim zemljacima. A i jednima i drugima pričam sa idejom da se bolje upoznaju. Kada se dva čoveka upoznaju i podruže, ne boje se jedan drugoga. To je moja, ali i ideja i misija ovog restorana – da se ljudi druže i budu srećni.”

Kourma lagman

Kako se Uzbekistan nalazi na putu svile, u Samarkand su dolazili ljudi sa raznih strana ostavljajući usput svoje recepte, što je hranu te zemlje učinilo još bogatijom. Hrana je važna za Uzbekistance. Ne žure dok je konzumiraju, jer smatraju da ona treba da svoj put do srca pređe lagano. No, kako kaže, a svojim držanjem i potvrđuje vlasnik restorana Plove, puno je zemalja na svetu koje imaju sunce, voće i povrće ali malo gde možete naći takvu gostoljubivost, miroljubivost i poštovanje.

Ise Bajića 6
021 3014677

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…