Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Vida – kafe koji slavi život

Brojni su lokali zbog kojih se ljudi iz perifernijih delova grada upute u centar, ali kada je obrnuto, to znači da je to mesto baš posebno. Novosadsko naselje Detelinara od decembra 2016. godine ima baš takvo. Mesto jednostavnog imena Vida koje na španskom znači život, a ujedno je i retro-srpsko, te aludira i na neku baka Vidu kod koje hrana nije industrijski zbrzana, već se sprema rukama i srcem.

Na osnovu upečatljivog slogana na zidu (We celebrate life) i majicama zaposlenih (Viva la vida) gost saznaje da je na mestu koje slavi život, a kada pogleda jelovnik, shvata da se tu slavi zdrav život!

„Mi zapravo imamo koncept zdravijih obroka. Hteli smo da napravimo zdravije verzije nekih jela. Ovde tako nećete dobiti pomfrit, ništa se ne pravi u dubokom ulju, čak nemamo ni fritezu. Sve se pravi kada gost poruči – od početka do kraja. Ništa nije unapred pripremljeno, niti seckano. Krećemo bukvalno od nule. Možda se zato malčice duže čeka, ali je sigurno sveže i ukusnije”, kaže vlasnica Jelena Komazec.

Ambijent je zanimljiva kombinacija dva oprečna stila – svedenog skandinavskog i bujno ostrvskog. To znači da dominiraju bela i zelena boja. Minimalizam sirovih zidova uz raskošnu vegetaciju koju čini dosta prirodnog cveća, uz zanimljive detalje poput bambus lustera i staklene vitrine duž šanka u kojoj je hrana izložena kao najlepši ukras, relaksiraju atmosferu i bude čula.

Ambijent je inspirisan mojim putovanjima, odnosno različitim destinacijama koje sam obilazila. Ljudi lepa mesta uglavnom vezuju za inostranstvo. Uvek se priča kako je tamo negde nešto lepo i lepše nego kod nas. To me je nerviralo i rešila sam da Vida to demantuje. Ime je špansko, budući da sam živela neko vreme u Barseloni, ali je jednostavno i razgovetno i našim ljudima i strancima”, pojašnjava Jelena.

Vida je lokal za sve obroke, lokal koji se menja u zavisnosti od doba dana.

„Rano ujutru smo mala pekara. Naš pekar u 4 ujutru uveliko mesi, te se pre posla ovde može kupiti sveže pecivo za poneti. Potom se ovde piju jutarnje kafe, služi doručak… Onda se pretvaramo u restoran za ručak, pa opet u kafe, i na kraju u mesto gde se ugodno večera. U zavisnosti od doba dana menjaju se dakle i gosti”, priča Jelena.

Uz baštu, Vida ima kapacitet od oko stotinak mesta. Često nedovoljno za sve zainteresovane, te je vikendom poželjno rezervisati. A za one koji bi radije Vidine delicije konzumirali u svom domu, tu je i kućna dostava.

„Prošle godine u aprilu smo, premestivši kuhinju, proširili prostor i to namerno nepušački, budući da čak razmišljamo da postanemo potpuno nepušački lokal. I uz pojačane kapacitete, uvek smo puni, a tokom korone gosti su slikali prazan lokal uz konstataciju na društvenim mrežama da je epidemiološka situacija krajnje ozbiljna ako je Vida prazna, budući da nikada nije. Ne samo da dolaze iz drugih delova grada, već i iz Beograda, Osijeka, Zagreba, Temišvara… Vodimo se kao hidden city jam, a zapravo smo javna tajna, jer svi znaju za nas iako se ne reklamiramo nigde i nemamo čak ni sajt. Kada smo otvorili, nismo čak ni svoje prijatelje zvali, i posebno sam ponosna što su nas ljudi spontano prepoznali kao brend u koji veruju”, pojašnjava ljubazna vlasnica.

Vida je, dakle, specifična baš po tome što ima samo svoj brend. To znači da se tu pravi sve – lepinje za burgere, peciva, hrana i brojni sveži napici. Posebno je poznata po sirovim tortama, za koje su u gradu, takoreći, pioniri.

Zaposleni su prošli posebnu obuku za taj čuveni rawcake, a čuveni su i Vidini smoothie bowls koji se služe u unikatnom pravom kokosu koji je stigao iz dalekog Balija. Iz bogate ponude pažnju privlači i jedan napitak simboličnog imena Vida Zen. Njegovi sastojci (kokosova voda, limeta, ananas, limun, nana, maka prah) baš obećavaju zen i plovidbu nekim egzotičnim krajevima daleko od saobraćajne vreve koja ne zaobilazi ni ovaj deo grada…

„Trudimo se da ne pričamo jedno u meniju, a drugo pravimo u kuhinji. Peciva u osnovi nisu zdrava, ali ja kažem ako ćete ih jesti negde, jedite ih ovde, jer zaista izbegavamo veštačke dodatke, te aditiva uopšte i nema.”

O kvalitetu ovog mesta govore i nagrade. Naime, prošle godine je Vida na sajmu turizma i ugostiteljstva dobila šest medalja i pehar što je posebno neuobičajeno za jedan mali lokal. Dobili su priznanje za inovativnost i pomeranje granica u ugostiteljstvu, a, kontradiktorno, i za marketing u koji zapravo ne ulažu. Uz to, istaknuto je i da je Vida family-friendly mesto. To se vidi i po tome što je druga strana menija bojanka, ali i po tome što Vida ima svoj dečji kutak sa lejzi begovima i tablom za crtanje.

„Zanimljivo je da se sve što se stavi na društvene mreže odmah proda, kao i to da ljudi komuniciraju sa Vidom kao sa osobom. Pohvale nam se u inboks, npr. da su kupili kuću i pitaju da li nam se sviđa. Vida, naravno, odgovori. Čuli smo da je u Beogradu pokrenuta i peticija da se otvori Vida. Razmislićemo o toj ideji, zašto da ne”, kroz osmeh kaže Jelena Komazec.

Naprosto, Vida je mesto koje ćete, osim po susretima sa dragim ljudima, pamtiti i po bogatim ukusima. A nije zanemarljivo ni to što vas tamo dok grizete kolač uopšte ne grize savest!

Fotografije: Višnja Milić i Jovana Rikalo

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…