• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Za ovu kafanu kažu da je najstarija u Srbiji, osnovana je 1826. godine i sa sobom nosi nesvakidašnju priču
Foto: Mark Yuill / Alamy / Alamy / Profimedia

Za ovu kafanu kažu da je najstarija u Srbiji, osnovana je 1826. godine i sa sobom nosi nesvakidašnju priču

CityMagazine
16.11.2024. 2 min Restorani

Na raskrsnici od koje se sa ibarskog druma odvajao put prema planini Troglav i prema varošima: Valjevu, Užicu i Šapcu, ušuškana u prelepu prirodu, davne 1826. godine počela je svoju priču tadašnja mehana Sime Matovića, trgovca iz Beograda.

Zgrada mehane zidana je po uzoru na turske hanove za prihvat trgovačkih karavana koji su prolazili ibarskim putem od Dubrovnika i Sarajeva. Prvi vlasnik Sima se pored mehanskog posla bavio i trgovinom, imao je stovarište građvinskog materijala i pekaru.

Posle Sime Matovića posao sa mehanom nastavlja njegov sin Milan, pa zatim i njegovi sinovi Blagoje, Ljubiša i Milutin. Milanov sin Blagoje je 16. oktobra 1901. dobio “Uverenje za lično mehansko pravo“. Ova dozvola i danas se nalazi u porodičnoj dokumentaciji porodice Matović. Blagoje je pored mehane sagradio i vodenicu na Lopatnici.

View this post on Instagram

A post shared by 程佳玮 (@jiaweiazur)

Blagojev sin Dragutin nastavlja porodični posao nasledivši mehanu 1934. Dozvola Kraljevske banske uprave Moravske banovine od 21.12.1935. zavedena pod rednim brojem 24277 omogućava mu da “moze obavljati ugostiteljsku radnju pod nazivom krčma”. Ovaj dokument je takođe u porodičnom vlasništvu i danas. Dok je Dragutin bio vlasnik, krčma je ispod zgrade imala dva podruma za piće i veliku ledaru sa dve komore. Tim ledom snabdevani su kraljevački ugostitelji tog doba. Dragutin je sam proizvodio vino služeno u krčmi.

View this post on Instagram

A post shared by 程佳玮 (@jiaweiazur)

Krčma je radila do 1948. kada je nacionalizovana, a rad je nastavila u sastavu Lečilišta Bogutovačka Banja, kasnije Zemljoradničke zadruge Bogutovac. Zbog nerentabilnosti zartvorena je 1968. godine. Bezmalo sada već dvovekovni rad kafana je nastavila odmah 1970.

Odoleti vremenu i “fast food ” zadovoljstvima, imperativ je ovog kultnog mesta. Zatočen ljubavlju, voljom i neumornim radom porodice Matović, opstaje ovaj spomenik srpske arhitekture, kulturna baština, tradicija…

View this post on Instagram

A post shared by pedjaignjat (@pedjaignjat)

“Vidi, dete, ova kafana ima pedigre, a to je da poštuješ gosta, da ne šićariš, da i drugima daš, pa će ti se vratiti. U tome je toplina kafane, njena duša. Dobar dan i hvala lepo i sirotinji i bogatima… Nije to od juče. Ovde su upisana dva veka Matovića”, reči su vlasnika Mira.

Malo toga ostane iza čoveka sačuvano od zaborava što zbog zuba vremena i nemarnosti, ili zbog hrljenja ka novom, urbanijem, savremenijem i “savršenijem”. Na sreću po pokoljenja, postoje oni retki čuvari tradicije i kullture.

Za Dolinu jorgovana to je bila i ostala čuvena porodica Matović i “Kafana kod Mira”, piše u istorijatu ove kafane na istoimenom sajtu kodmira.

Oznake:

kafana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

susam salata
Prethodni

Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole

smash burgeri
Sledeći

Smash burgeri – savršeno gurmansko jelo za celu porodicu

Sledeći
smash burgeri
17.11.2024.

Smash burgeri – savršeno gurmansko jelo za celu porodicu

Prethodni
15.11.2024.

Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole

susam salata

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖