Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Gistro priče: Lampa

Ta lampa sve zna. Ona je uvek bila tu. Videla je kada su me ustoličili na prestolu sveta. Obasjavala me tad. Svedočila je i onda kada je moj pad probudio pola Dušanovca. A odavde do Dušanovca ima kilometar i po. Kada bi imala usta, crno bi mi se pisalo. Srećom pa lampa nema usta, te mi se piše samo belo.

Kupio sam je jednog novembarskog dana kada je internet veza bila dial-up. Video je u izlogu, svidela mi se, ušao i kupio. Ja inače nikad ne kupujem tako. Pogotovu ne lampe. Inače nikad nemam kod sebe toliko novca koliko košta tako lepa lampa. Ali ona je bila izuzetak od prvog dana. Ručni rad je. Napravljena je od kukuruzne šaše, starog kanapa i kartona. Ja to ne bih umeo da napravim ni za sto godina. Ali ja ne umem ni da sastavim sto iz Ikee za manje od jednog veka, tako da moje umeće i nije neki reper.

Prošla je sa mnom nekoliko mesta na kojima sam živeo. Videla je sjaj i bedu Holivuda, da ne kažem Voždovca. Bila je pored mene i kada mi je iz džepova ispadala nada, ali i onda kada sam „obe sise” čitao „obesi se”. Videla je mene i onda kada sam sve znao, ali i onda kada nisam imao pojma ni o čemu. Onih dana kada sam malo znao, a malo nisam, nije me mnogo gledala. Moja lampa nije slučajno moja – poput mene je, loži se na kontraste. Bila je tu kada sam se smejao, ridao, kada sam se svađao sa sobom, nekad i sa drugima, kada sam ustajao u jedan popodne, ali i onog leta kada sam kao rešio da se dovedem u red, pa doručkovao u devet ujutru. I nikad nikom nije zucnula ništa.

Malo ko tako poznaje moj karakter poput nje. Tačno zna za šta sve nisam sposoban, ali i onih par stvari za koje jesam. Nekada ostanem predugo u sobi, najčešče kada dugo pišem. Lampa to zna. Njena sijalica nikada ne izvrši harikiri kada uđem u stan, već samo kada sam predugo u njemu. I onda moram da izađem da kupim drugu. Jednom sam tako u samoposluzi video ženu i sina o kojima sam posle napisao veliku priču. Nema mnogo priča sa kojima sam toliko zadovoljan, posle toliko vremena, kao sa tom. Znala je lampa sve to, zato me je i „poslala” u prodavnicu te večeri.

Dok je pre neku noć nešto od Tindersticks-a sviralo u pozadini, gledao sam je kako svetli i pomislio da je baš super što me jedna neživa stvar tako dobro poznaje. A onda je došao nešto setniji deo pesme, onaj u kom Stjuart Stejples peva o osobi kojoj nikad nije bio prioritet, a čim su gudači „u-de-mol-ili” atmosferu, ona činjenica da me lampa zna kao svoj džep već mi se mnogo manje svidela.

Ponosim se poznanstvom sa jednom lampom? Stvarno? Sa kim si bio za Novu godinu? Sa lampom. Ko te je čuvao kada si imao koronu? Lampa. Kome si prvom pročitao pasus iz onog romana koji pišeš jednu i po večnost? Lampi. Gde zagreješ ruke kada isključe radijatore? Iznad lampe. Pa za tebe, momak, onda nema zime.

Naslovna fotografija: Vladimir Skočajić Skoča

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Najnovije - Kolumne

Kikiriki, semenke, sport za zube: Oglasi za motocikle

Gledam ja pre par godina motor na oglasima, ne znajući jednu vrlo važnu stvar. Gledam ja dakle motor na oglasima,…

Pouke iz prošlosti: Triler u gradskom vodovodu

Uvek je blagotvorno setiti se nekog dobrog filma. A sada kao da su se baš stekli uslovi da se podsetimo…

Gistro priče: Jesenja devojka

Jutro sredinom novembra. Početak još jednog običnog radnog dana u glavnom gradu zemlje promaje, bagera i propalih revolucija. Tu negde…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Sa morem nikada nisi sam

Treba uvek imati sa sobom papir i olovku. Ako ne papir i olovku, onda salvetu, krejon, onaj zaobljeni komad cigle…

Pouke iz prošlosti: Muzika je nezaboravna

Ovo je priča o čoveku, čija je neobična sudbina, opisana u evropskoj štampi pre deset godina, navela mnoge da razmisle…

Žena na ivici nervnog sloma: Savladavanje grada

Svaki put kad treba da odem do drugara koji je kod Đerma, kažem mu – evo me za pet! Na…