Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Iz Fride: Ranjivi kao život i fatalni kao smrt

AUTOR: Frida Šarar 24 Nov, 2020
Iz Fride: Ranjivi kao život i fatalni kao smrt

Verujem urednim pojedincima, narodima i državama, više nego neurednim. Na urednost gledam kao na simptom pouzdanosti i dobre organizovanosti. Uredni su možda zatvoreniji, hladniji, predvidivi i kruti, ali su bolji oslonac, podrška, i često će žrtvovati lični interes da vas ne bi izneverili. Ne zato što su neminovno bolje duše, već zato što iznad svih interesa i osećanja imaju princip. Teže ćete s njima ući u odnos i sklopiti dogovor, jer su rezervisani i rigidni, ali kad jednom to uradite, nikakvi spoljašnji faktori neće uticati da se on održi.

Kad uđem u Sloveniju i vidim one očešljane travnjake i umivena stabla, kupila bih sve što oni proizvode, jer verujem da su savesno i odgovorno to napravili. S druge strane, kad uđem u neke južnije zemlje, u korov, divlje deponije i improvizovane benzinske pumpe, ništa im ne verujem. Kao da na svakom komadu tog haosa i prljavštine piše: Prevarićemo te! Neurednost je simptom nepouzdanosti, muljaže i podvale. Možda nekome taj nered deluje egzotično, živopisno i zanimljivo. Meni ne. Nisu mi zanimljivi neuredni pojedinci i nisu mi zanimljivi neuredni narodi. Ne marim za štrokavu opuštenost. Ne fasciniraju me haotične improvizacije lukavih šibicara. Takvi ljudi su prodavci magle, zabavljači, šoumeni koji se nikad ne pojave kada ih očekujete. S druge strane, ovi „dosadni” organizovani štreberi, koje svi imamo među prijateljima, najčešće jedini ostanu uz nas kad nas svi napuste, iako se nikad nisu izdavali za srdačne drugarčine kojima je stalo do ljudi.

Neurednost me odbija, urednost me privlači. Iza neurednosti stoje površnost, neozbiljnost, zavođenje i patetično dovijanje da se nestrukturiranost predstavi kao originalnost i zabava, kao spontanost i lakoća. Ljubav neodgovornog čoveka je hirovita, nepredvidiva, sebična. To i nije ljubav. Ljubav se ne pali i ne gasi kao novogodišnja lampica. Ljubav je struktura, kontinuitet, izvesnost. Strast nije dublja od poverenja, niti je haos originalniji od strukture, niti je zavođenje kobnije od ljubavi. I zato neuredno vidim kao laž.

Urednost je seksi. Urednost je kul. Urednost je ozbiljna i dostojanstvena i ne teži da se dopadne na prvu loptu. Urednost je neutralna i pristojna. Urednost je zrelo proračunata i prijateljski predvidiva. Urednost ne treba efekat iznenađenja da bi držala tuđu pažnju. Urednost ima luksuz da bude beskrajno dosadna. Iza bezlične urednosti kojoj nije stalo da se svidi, prostire se beskrajna provalija izazova da se bude čovek, da se ozbiljno uđe u odnose, da se ozbiljno voli, da se ozbiljno shvate tuđa očekivanja i da se ozbiljno odgovori na njih.

Smrtna ozbiljnost urednog čoveka je fatalna, neodoljiva i seksi, kao i sama smrt.

Neozbiljnost neurednog je plitka i nestalna, prolazna i nestabilna; ranjiva kao život.

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Kolumne

Kikiriki, semenke, sport za zube: Jabuke, sunce, nektarine

Dragi pajte, Je li ti se nekada učini da je linija horizonta kriva? Pitam onako, bez veze, ništa posebno ne…

Pouke iz prošlosti: Moje ime je Di, Džon Di

Nije vreme za umiranje, film Kerija Fukunage, najnoviji je iz serije o pustolovinama britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda i poslednji…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…