Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pouke iz prošlosti: Pravi Čarobnjak bio je kompozitor

AUTOR: Mirjana Ognjanović 11 Feb, 2022
Pouke iz prošlosti: Pravi Čarobnjak bio je kompozitor

Iako su producenti 1938. godine želeli da film Čarobnjak iz Oza režira Viktor Fleming, još tri reditelja su zvanično bila uvučena u igru oko ekranizacije bestselera Lajmana Frenka Bauma. Istini za volju, i tadašnji šef produkcije MGM-a, Mervin Leroj, inače i sam reditelj, jedno vreme je razmišljao da taj zadatak preuzme na sebe, pa je čak, nepotpisan, delimično i režirao neke scene.

Posao je započeo Ričard Torp koji je, igrom slučaja, rođen baš u Kanzasu gde se i odigrava radnja filma. Na snimanju se zadržao samo dve nedelje, a onda je otpušten! Producenti su smatrali da mu nedostaje mašta. Uporno je zahtevao da Džudi Garland, već devojčurak, nosi plavu periku i ponaša se kao da ima dvanaest godina.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Zatim je došao Džordž Kjukor (1899-1983) koji se zadržao na snimanju samo nedelju dana. On zapravo nije snimio ništa. Međutim, uspeo je da ubedi Džudi Garland da skine plavu periku, veže kikice i glumi prirodnije. Konačno, kada je Viktor Fleming (1889-1949) – koji je inače i potpisan kad reditelj, a i zaista uradio najveći deo filma – morao da ode da bi snimao Prohujalo s vihorom, tokom poslednjih deset dana režije se prihvatio King Vidor (1894-1982). On je došao na zamisao da početak i kraj filma (prizori uništenog Kanzasa) budu u crno-beloj tehnici, za razliku od ostatka, koji je snimljen u tehnikoloru.

Ali, najčudnija stvar desila se sa danas najpoznatijim delom ovog mjuzikla. Reč je o pesmi Iza duge (Over the Rainbow) Harolda Arlena. Pesmu je pevala Džudi Garland. Ova balada obeležiće ne samo njen život, već i istoriju popularne muzike. Američki institut za film stavio je Iza duge na prvo mesto liste najlepših pesama u američkim filmovima. Takođe, američka Nacionalna zadužbina za umetnost, kao i Udruženje diskografa proglasilo je Iza duge pesmom 20. veka.

Pa ipak, ta slavna pesma jedva se uvukla u film. U stvari, u prvoj verziji, balada je čak bila izbačena! Naime, poštujući dogovor sa producentom, montažeri su se držali zadatog vremena, a budući da je film već trajao duže nego što je trebalo, odlučili su da kompletnu scenu u kojoj Džudi peva Iza duge uz pratnju orkestra Metro Goldvin Mejera – jednostavno iseku. Tek u poslednjem, rediteljskom završnom rezu, (final cut) pesma je vraćena.

Da li bi Čarobnjak iz Oza bio isti film bez čuvene pesme? Da li bi se čarolija raspršila? Sva je prilika da bi se tako nešto dogodilo. Ova pesma je od 1939. godine do danas doživela mnogobrojna, fantastična izvođenja i obrade (obrada Kita Džereta, po mom skromnom mišljenju, ipak se izdvaja). I pesma je jednako, melodijom i stihovima toplila srca slušalaca, navodeći ih na razmišljanja o životu i onome šta posle njega sledi. Možda bajka?

Osim što je promenila život Džudi Garland i postala neka vrsta njene životne himne, izmenila je i život kompozitora Harolda Arlena, kao i pisca teksta Edgara Jipa Harburga.

Iako je Harold Arlen (1905-1986) tokom svog plodotvornog života napisao više od pet stotina pesama, njegovim najslavnijim delom smatra se balada Over the Rainbow. Rođen kao Himan Arluk, budući kompozitor popularne muzike, bio je sin pobožnog Jevrejina, kantora u sinagogi u Bafalu. Kao dečak, Himan je počeo da svira klavir, a učitelj mu je bio upravo otac. Svaki put kada bi zapevao u sinagogi, vernici su kao začarani ostajali bez daha.

Ipak, nije nastavio očevim stopama. Već u petnaestoj, odlučio je da napusti roditeljski dom i preseli se u Njujork. Osnovao je svoj muzički sastav. Pisao je muziku za vodvilje i muzičke tačke za Cotton Club, poznati noćni klub u Harlemu, a potom i za predstave na Brodveju. Među Arlenove najpoznatije pesme ubrajaju se Let’s Fall In Love i Stormy Weather. Za pesmu Iza duge, zajedno sa piscem stihova Jipom Harburgom, nagrađen je Oskarom.

Foto: Jay L Clendenin/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

I knjiga, i film i pesma, jesu neka vrsta legende 20. veka. Baš kao i Dorotine čarobne cipelice od crvenog laka. Jedan par čuva se u Smitsonijan muzeju u Vašingtonu. Drugi je 2000. godine prodat na aukciji kod Kristija u Njujorku za 666 hiljada dolara! Nije ni skupo, budući da, navodno, čim lupite petom u petu, možete da se stvorite na nekom drugom mestu. Recimo, u čarobnoj zemlji! Verujem da bismo svi mi, koji živimo ovde, voleli da imamo baš takve cipele.

Naslovna fotografija: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Najčitanije

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…

Lolica iz Beograda se udala za nesuđenog Bonda i bila ikona britanskog džet-seta: Jedna laž je srušila sve

Priča u kojoj su glavni akteri britanska verzija Kenedijevih, ćerka Margaret Tačer, najbolji prijatelj Vinstona Čerčila, jedan zamalo Džejms Bond…

3 horoskopska znaka kojima će kiša meteora Perseida noćas ispuniti želje

Svake godine u ovo vreme Perseidi ožive nebo i navedu nas da poverujemo da pada kiša zvezda. Taj nebeski spektakl…

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Super pun mesec u Vodoliji stiže 12. avgusta: Najveći uticaj imaće na ova 4 znaka

Super pun Mesec u Vodoliji očekuje nas 12. avgusta! Proverite koji horoskopski znaci će posebno intenzivno osetiti njegov uticaj 12.…

Stjuardesa pokazala kako prepoznaje Balkance u avionu: Na kraju leta svaki Srbin uradi istu stvar

U njenim duhovitim videima će se mnogi pronaći. Kristina Grabež je stjuardesa koja na vrlo šaljiv i zanimljiv način deli…

Najnovije - Kolumne

Žene danas samo kola gledaju, a kad ih pitaš kakva je bila hrana juče ni da beknu

Ako ste živi baš u ovom trenutku, od svih mogućih trenutaka u istoriji postojanja planete, pravi ste srećnik. Da ste,…

Svi mi muškarci, ma kakvi da smo, nekad smo bili uzrok straha

Toplo je ovih dana, neko će reći šta si očekivao od početka avgusta, ali verujem da niko nije bio spreman…

Kad je kriza samo kečiga

Mogli bismo češće da jedemo ribu, jedna je od rečenica koje se u mojoj porodici izgovaraju barem jednom ili dvaput…

Najnetačnije rečenice koje možete da čujete u Beogradu

Život u Beogradu je pun kontrasta, neispunjenih očekivanja i netačnosti iz svih oblasti. Tačno je, recimo, da mi je ispred…

Leto kad sam naučio da volim more

Obećao sam sebi da neću ovde pisati o politici, dosta mi je politike i prija mi da se bavim nekim…

Da parafraziram drugara, onih deset selfija koje ste obrisali jer niste zadovoljni kako ste ispali, e pa tako zapravo izgledate

„Tako je, sad ispruži malo desnu nogu, to, bravo mačkice, ajde gledaj u kameru, tako je, još gledaj u kameru,…