Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pouke iz prošlosti: Samotrovanje i spori spermatozoidi

AUTOR: Mirjana Ognjanović 01 Apr, 2022
Pouke iz prošlosti: Samotrovanje i spori spermatozoidi

Skrivena misao koja se ponekad javi posle divljenja portretima nastalim pre više stoleća: kako su samo veličanstveno, raskošno i brižljivo bili obučeni u vreme kada nije bilo mašina za veš! Ni deterdženata! Ulice su bile blatnjave, a odeća tako bela, nabori na kragnama geometrijski nepogrešivo pravilni. Složene perike i frizure. Kako su to samo uspevali? Odakle im vremena za sve to? Kako su prali, kako su peglali? Nisu baš svi imali sluge!

Veš su kuvali u kazanima, koristili ceđ od pepela umesto deterdženta, bilo je tu i nekih sapuna, sirćeta, soli, skroba za štirkanje… Možda se neko i danas seća kuvanja štirka? Oni koji to pamte, svakako imaju istančaniji osećaj da primete koliko se život promenio i ubrzao. Bez obzira što je ljudski vek postao znatno duži, nedaće se nisu smanjile. Stiče se utisak da živimo u depresivnom vremenu, ukoliko smo toga uopšte i svesni. Jer, suviše često govorimo kako se na ovaj ili onaj način nazire kraj civilizacije, odnosno, kraj sveta koji poznajemo.

Tomas Gejnsboro, portret Đovane Baćeli, izvor WIkipedia

Američka naučnica dr Šena Svon, u maniru proročice (premda svoje tvrdnje potkrepljuje naučnim podacima) tvrdi da se kraj ljudskog roda zaista možda može nazreti. I to pre nego što bismo mogli i da zamislimo. Zašto? Zbog hemijskih supstanci koje snažno utiču na ljudske hormone, uništavajući tako čovekovu plodnost. Sve to se događa u žestokom ritmu.

U knjizi Odbrojavanje (Countdown), studiji objavljenoj prošle godine (i već prevedenoj na mnoge jezike), dr Šena Svon, ambijentalni i reproduktivni epidemiolog, profesor na Icahn School of Medicine Mount Sinai u Njujorku, tvrdi da se broj spermatozoida kod muškaraca u odnosu na 1973. godinu smanjio za čak 60 odsto! Prateći sadašnje pokazatelje na tom polju, u jednakim ekološkim uslovima, čovečanstvo bi moglo da dotakne dno već 2045. godine, ukoliko se nešto najhitnije ne promeni. Dakle, to je vrlo bliska budućnost. Profesorka se pita zašto se, kada se govori o zagađenju životne sredine, ne pominju češće i ove naučne činjenice. Da će deca teško dolaziti na svet.

Hemijske supstance su glavni krivci: one se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Od vazduha koji dišemo, do hrane koju jedemo, odeće koju oblačimo, mirisa koji isparavaju iz sredstava za čišćenje kuće, za kupanje, u tepisima… Vodi pre svega. Neki od njih su poznati kao „večni hemijski proizvodi”, jer se ne rastvaraju i ne nestaju u okruženju, ili ljudskom telu, već se samo neprekidno nagomilavaju. I, jasno, čine nezamislivu štetu. Zbog toga profesorka Svon kaže da se čovečanstvo približava tački samouništenja.

Njena knjiga donosi čitav niz onespokojavajućih podataka. Kao što je, na primer, ovaj: „U pojedinim zemljama sveta, današnje dvadesetogodišnjakinje su plodne koliko i njihove bake u trideset petoj”. S druge strane, mladi muškarac u proseku ima polovinu spermatozoida koje je nekada imao njegov deda. Preživljavanje vrste je, po njenoj računici, dovedeno u pitanje i reč je o „istinskoj, globalnoj egzistencijalnoj krizi”. I kao da to nije dovoljno strašno, dr Šena Svon dokazuje da se u hemijski zagađenoj sredini smanjuju i penis i testisi. Hemijske supstance menjaju naše telo, naš hormonski status, a samim tim i navike. Pa čak i seksualne potrebe.

Mikelanđelov David, izvor Wikipedia

Te opasne stvari koje nas okružuju najčešće su ftalati, poznatiji kao plastifikatori i omekšivači, i nalaze se u gotovo svemu što čovek upotrebljava. Na primer, proizvodi spakovani u PVC ambalažu značajno podižu nivo ftalata. U proizvodima koji su pohranjeni u ambalažama od nerđajućeg čelika ili stakla, nivo ftalata je zadovoljavajući. Ah, gde nestadoše ona vremena kada su nam mlekadžije ostavljale mleko svakog jutra ispred ulaznih vrata?

U nekim zemljama određene su granice ftalata, jer loše utiču na plodnost i uzrokuju teške bolesti, ali u mnogima i dalje ne. Izvesno je da je u urinu predškolaca lako pronaći ftalate, budući da koriste hranu spakovanu u plastične kutije, šampone i pene za kupanje, takođe sa prekomernom dozom tih materija. Poslednjih decenija su mnoge otrovne i neuništive hemijske supstance zamenjene drugim. Ali još opasnijim! I zato nije čudo što se tragovi ovih „večnih otrova” mogu naći i u ribi na najvećim dubinama okeana, kao i kod ptica koje lete visoko na nebu.

Zašto čovek to sebi radi? Da li samo zbog profita? Zar je tragedija tako jednostavna? Biće da je to ipak filozofsko, a možda i psihološko pitanje. Ima svakako veze sa smislom života i autodesktrukcijom.

Ili dokazuje da je sve prolazno, a samo glupost večna?

Naslovna fotografija: Otrovi na dnu mora, izvor Wikipedia

Najčitanije

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…

Lolica iz Beograda se udala za nesuđenog Bonda i bila ikona britanskog džet-seta: Jedna laž je srušila sve

Priča u kojoj su glavni akteri britanska verzija Kenedijevih, ćerka Margaret Tačer, najbolji prijatelj Vinstona Čerčila, jedan zamalo Džejms Bond…

3 horoskopska znaka kojima će kiša meteora Perseida noćas ispuniti želje

Svake godine u ovo vreme Perseidi ožive nebo i navedu nas da poverujemo da pada kiša zvezda. Taj nebeski spektakl…

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Super pun mesec u Vodoliji stiže 12. avgusta: Najveći uticaj imaće na ova 4 znaka

Super pun Mesec u Vodoliji očekuje nas 12. avgusta! Proverite koji horoskopski znaci će posebno intenzivno osetiti njegov uticaj 12.…

Stjuardesa pokazala kako prepoznaje Balkance u avionu: Na kraju leta svaki Srbin uradi istu stvar

U njenim duhovitim videima će se mnogi pronaći. Kristina Grabež je stjuardesa koja na vrlo šaljiv i zanimljiv način deli…

Najnovije - Kolumne

Žene danas samo kola gledaju, a kad ih pitaš kakva je bila hrana juče ni da beknu

Ako ste živi baš u ovom trenutku, od svih mogućih trenutaka u istoriji postojanja planete, pravi ste srećnik. Da ste,…

Svi mi muškarci, ma kakvi da smo, nekad smo bili uzrok straha

Toplo je ovih dana, neko će reći šta si očekivao od početka avgusta, ali verujem da niko nije bio spreman…

Kad je kriza samo kečiga

Mogli bismo češće da jedemo ribu, jedna je od rečenica koje se u mojoj porodici izgovaraju barem jednom ili dvaput…

Najnetačnije rečenice koje možete da čujete u Beogradu

Život u Beogradu je pun kontrasta, neispunjenih očekivanja i netačnosti iz svih oblasti. Tačno je, recimo, da mi je ispred…

Leto kad sam naučio da volim more

Obećao sam sebi da neću ovde pisati o politici, dosta mi je politike i prija mi da se bavim nekim…

Da parafraziram drugara, onih deset selfija koje ste obrisali jer niste zadovoljni kako ste ispali, e pa tako zapravo izgledate

„Tako je, sad ispruži malo desnu nogu, to, bravo mačkice, ajde gledaj u kameru, tako je, još gledaj u kameru,…