Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pouke iz prošlosti: Skitnica i klavir

AUTOR: Mirjana Ognjanović 12 Nov, 2021
Pouke iz prošlosti: Skitnica i klavir

Španski kompozitor i pijanista Isak Albenis proveo je kratak, buran i pustolovinama ispunjen život. Kao „čudo od deteta“, muziku je u ranom detinjstvu počeo da uči u Parizu, a zatim nastavio u Madridu. U devetoj je (navodno) već pobegao od kuće i krenuo da skita, održavajući koncerte i izdržavajući se sviranjem. Gde god! Takoreći svuda po Španiji, a zatim i u Americi. Taj beg, u međuvremenu je postao legenda i zagonetka za istoričare muzike.

Vratio se u Evropu i posle čitavog niza avantura i peripetija, 1877. godine upoznao svog idola – Franca Lista. Divio se velikom mađarskom pijanisti i kompozitoru i pratio ga na turnejama naredne dve godine. Onda se ponovo javio unutrašnji nemir – žeđ za nomadskim životom, pa je Albenis opet krenuo na put. Svirao je u Meksiku i Argentini, kao i bezmalo u svim većim španskim gradovima. Uvek bi bio ispraćen burnim aplauzima i ovacijama. Ipak, svestan jalovosti takvih javnih priznanja, koja su, po njegovom mišljenju, predstavljala samo kratkotrajne darove taštini umetnika, poslednji put za publiku svirao je 1893. godine. Posle toga, rešio je da se posveti komponovanju.

Isak Albenis; izvor Wikipedia

Izbor za ,,mirno mesto“ za rad pao je na Pariz, gde je sve zapravo vrvelo od nove muzike. Ali ona koju je stvarao Albenis bila je nešto sasvim drugo. Odisala je mediteranskim folklorom. Tako su melodije i ritmovi Iberije našli svoj put kroz muzičku zavesu novih ogleda kojima su se bavili francuski autori. Ukratko, Albenis je napisao oko 500 dela – za klavir, simfonijsku muziku, kamernu, crkvenu, opere, operete.

Međutim, većinu tih kompozicija niko nikada nije imao prilike da čuje. Tačnije, izgubljene su, verovatno zauvek. Dela su jednostavno nestala dok je Isak grozničavo putovao, ostavljajući partiture po iznajmljenim sobama i hotelima. Neka je predavao sumnjivim izdavačima koji ih nikada nisu objavili. Ipak, uz Pedrela, Granadosa i De Falju, Isak Albenis se smatra obnavljačem španske muzike, koja je prethodno cvetala u doba renesanse.

Rođen je 29. maja 1860. godine u mestu Kamprudon u katalonskoj provinciji Đirona. Svima je vrlo brzo bilo jasno da je debeljuškasti dečak niskog rasta – čudo od deteta. Imao je samo četiri godine kada je nastupio pred velikim brojem slušalaca u pozorištu Romea u Barseloni. Publika je oduševljeno kliktala. Kakva tehnika! Kakav temperament! Posle privatnih časova sa Antoanom Marmontelom u Parizu, počeo je redovno da nastupa. Nastavio je da održava koncerte i lako položio prijemni ispit na Konzervatorijumu u francuskoj prestonici! Nažalost, upis zvanično nije bio moguć, budući da je student imao samo sedam godina! Mladi pijanista se potom vratio u Madrid.

Međutim, tu su se javile prepreke drugačije vrste. Dečak je bio krajnje neposlušan. Baš nevaljalo dete. Bio je nadasve ekscentričan i netrpeljiv prema akademskim obavezama koje su mu nametali profesori. Posebno su ga nervirale vežbe za sticanje pijanističke tehnike. Imao je osam godina i mogao da svira šta god bi mu palo na pamet! I kako onda nekoga da sluša?

Ex libris Isaka Albenisa, rad Ismaela Smita, izvor Wikipedia

U svakom slučaju, posle jedne (u nizu mnogobrojnih) više nego bučne rasprave sa profesorom, Albenis je odlučio da ga prokune i da više nikada ne kroči ni u jednu zvaničnu školsku muzičku ustanovu. Nastavio je da sam sebe podučava, kako sviranju, tako i komponovanju. Ipak, iako je obećao da neće pohađati bilo kakvu školu muzike, nekako su uspeli da ga ubede da se upiše na Konzervatorijum u Lajpcigu. Nije dugo potrajalo, pa je zatim prešao u Brisel, ali je i na tamošnjem konzervatorijumu samo potvrdio žestinu sopstvene naravi.

Velika promena nastala je kada se Albenis zaljubio u jednu od svojih učenica. Isak i Rosina Đordana venčali su se 1883. godine. Ubrzo su dobili kćerku. U međuvremenu se upoznao sa Felipeom Pedrelom koji je važio za osnivača španske nacionalne škole muzike. Pijanista je najzad otkrio neiscrpno nadahnuće – nacionalno muzičko blago koje će kasnije ovaplotiti u svojim svitama.

Početkom 1900. godine, osetio je vrlo oštar bol u leđima. U početku je mislio da je to od sedenja za klavirom. U stvari, postao je bubrežni bolesnik. A upravo u vreme najvećih muka sa zdravljem, komponovao je svoje najznačajnije delo, svitu Iberija koja se sastoji od dvanaest impresija iz različitih delova Španije. Pored Iberije, tu je i Španska svita, a najširoj publici najpoznatija Albenisova kompozicija verovatno je Asturias – upravo iz te svite. Mnogi ovo delo poznaju ne kao klavirsko, već u transkripciji za gitaru ili kao Španski karavan, čuvenu pesmu sa albuma Waiting for the Sun grupe The Doors. Možda ova verzija sa tekstom Džima Morisona zaista dočarava pravu Albenisovu pustolovnu prirodu?

Isak Albanis sklopio je zauvek oči 18. maja 1909. godine od posledica hronične upale bubrega. Samo jedanaest dana delilo ga je od 49. rođendana. Sahranjen je na groblju u Barseloni. Albenisova dela nastavila su njegov nomadski život i od tada „putuju“ po svetu. Premda se, prema muzici koju je pisao, čini kao da nikada nije kročio izvan rodne Španije.

Naslovna fotografija: Albenis sa kćerkom Laurom, izvor Wikipedia

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Najnovije - Kolumne

Kikiriki, semenke, sport za zube: Oglasi za motocikle

Gledam ja pre par godina motor na oglasima, ne znajući jednu vrlo važnu stvar. Gledam ja dakle motor na oglasima,…

Pouke iz prošlosti: Triler u gradskom vodovodu

Uvek je blagotvorno setiti se nekog dobrog filma. A sada kao da su se baš stekli uslovi da se podsetimo…

Gistro priče: Jesenja devojka

Jutro sredinom novembra. Početak još jednog običnog radnog dana u glavnom gradu zemlje promaje, bagera i propalih revolucija. Tu negde…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Sa morem nikada nisi sam

Treba uvek imati sa sobom papir i olovku. Ako ne papir i olovku, onda salvetu, krejon, onaj zaobljeni komad cigle…

Pouke iz prošlosti: Muzika je nezaboravna

Ovo je priča o čoveku, čija je neobična sudbina, opisana u evropskoj štampi pre deset godina, navela mnoge da razmisle…

Žena na ivici nervnog sloma: Savladavanje grada

Svaki put kad treba da odem do drugara koji je kod Đerma, kažem mu – evo me za pet! Na…