Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Žena na ivici nervnog sloma: Improvizacija

AUTOR: Ana Vučković 24 Jun, 2021
Žena na ivici nervnog sloma: Improvizacija

Imam rodbinu koja ima svo povrće koje možete da zamislite u svojoj bašti. Ljubičasto, žuto, narandžasto u nizu. Ja nemam, ja moram da odem po njega na pijacu laganim hodom, gde je svaki korak sličan, ako ne i isti. Nogu pred nogu, sa pokojim mimoilaženjem bare ili raspadnutog paradajza koji paradira na betonu kao dokazni materijal. Onda kupujem povrće, seljaci mi pomažu da ga smestim u ceger sa natpisom kakvog filmskog festivala ili izdavačke kuće.

Znam da većina voli da kuva subotom kompleksnija jela, jer su ljudi konačno duže kod kuće, ali ne i ja. Ja odlučujem da ću naslagati povrće u pleh, okupati maslinovim uljem, ubaciti preko začin za grčku salatu i pustiti da se znoji u rerni, kao naša tela u Epiru i Tesaliji, Lefkadi ili svima dragom Halkidikiju, onda kada imamo sreće da se tamo ovaplotimo.

Tikvice, patlidžani, krompirići mladi i bukovače. Dok sečem i slažem, slušam džez, improvizacije, muzičar zna šta radi, ja ne, ali osećam da i njegove note i komadi mog povrća imaju smisla. Kao da ne možeš da pogrešiš, a i ako se to desi jednom notom, već sledeća nas vraća na pravi put. Spontana subota, komadi nejednake veličine, džez kao kontrapunkt mom mediteranskom ručku, čiji će konačni dodatak biti komadina sira belog kao crkve grčkih sela. U istom trenu – i njujorški zadimljeni klub i vetrovi puni joda i marama umesto haljine na vetru.

Moje subote su čista improvizacija, neodlučna sam da li bih pre igrala sirtaki ili slušala Koltrejna, ne znam ni šta da kuvam i onda nekako najčešće završim s povrćem u rerni i fetom od koze čiji rog nekog maštovitog može da podseti na trubu.

Fotografije: Ana Vučković Denčić

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Kolumne

Kikiriki, semenke, sport za zube: Jabuke, sunce, nektarine

Dragi pajte, Je li ti se nekada učini da je linija horizonta kriva? Pitam onako, bez veze, ništa posebno ne…

Pouke iz prošlosti: Moje ime je Di, Džon Di

Nije vreme za umiranje, film Kerija Fukunage, najnoviji je iz serije o pustolovinama britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda i poslednji…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…