Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Mikelanđelova Sikstinska kapela – u Londonu!

AUTOR: Jelena Jovanović 28 Oct, 2021
Mikelanđelova Sikstinska kapela – u Londonu!

U zanimljivom umetničkom prostoru Cannon Factory u Londonu (na adresi Ashley Road, nedaleko od metro stanice Tottenham Hale) ovog oktobra otvorena je impresivna izložba Mikelanđelova Sikstinska kapela.

Reč je o postavci koja predstavlja remek-delo velikog majstora renesanse, uz pomoć razvijenih, novih tehnologija. Slike iz Sikstinske kapele u Rimu reprodukovane su na jedinstven način, korišćene su licencirane fotografije visoke rezolucije. Posebna tehnika štampanja verno dočarava izgled originala, pored svake slike nalazi se objašnjenje, a dostupni su i audio vodiči kroz izložbu.

Foto: www.facebook.com/SistineChapelExhibition

Mikelanđelove proslavljene scene se na ovoj izložbi nalaze u visini očiju, u originalnoj veličini, te je moguće posmatrati i analizirati sve zamršene detalje kompleksnog i slojevitog remek-dela. Na udaljenosti od samo četiri metra mogu se proučavati kolorit, detalji, potezi četkicom i način slikanja, struktura čitave kompozicije.

Posebno zanimljivo je izbliza pogledati Stvaranje Adama, jedan od najpoznatijih detalja sa tavanice Sikstinske kapele.

Adam je predstavljen u opuštenom ležećem položaju sa ispruženom levom rukom koja se približava ispruženoj ruci Boga. Pre Mikelanđela, Bog je uglavnom predstavljan kao ruka koja prolazi kroz oblake i uperena je prema zemlji. Mikelanđelo je bio prvi koji je Boga prikazao u obliku čoveka mišićavog tela, sa licem uokvirenim dugom belom bradom. Njegov ispruženi kažiprst izgleda kao da bi se svakog trenutka mogao pomeriti. A jednostavna struktura slike simbolizuje poreklo čovečanstva, kao i božansko osećanje prvog čoveka.

Foto: www.facebook.com/SistineChapelExhibition

Velika putujuća izložba Mikelanđelova Sikstinska kapela jedinstveni je i originalni poduhvat koji omogućava zainteresovanim ljubiteljima umetnosti da sagledaju u celini veličanstveno delo – i onima koji su ga već videli u Rimu, i onima koji nisu imali priliku da ga vide uživo.

Sikstinska kapela (Cappella Sistina) је najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, zvaničnoj rezidenciji papa u Vatikanu. Kapela se nalazi u okviru Vatikanskog muzeja, i čuvena je po svojoj arhitekturi i fresko dekoraciji – pored Mikelanđela oslikali su je Rafael, Bernini i Botičeli. Mikelanđelo je od 1508. dо 1512. oslikao 1100m² tavanice Sikstinske kapele.

Na velikim zidnim površinama renesansni genije je razmahnuo svoj raskošni talenat. Guste kompozicije imaju za temu događaje iz Starog i Novog zaveta, od priče o stvaranju čoveka do Poslednjeg suda.

Veliki umetnik je najpre želeo da uradi mauzolej za papu Julija II (budući da je sebe percipirao kao skulptora), ali je ipak pristao da oslika kapelu. Papa Julije II je prvobitno želeo da tema bude Dvanaest apostola, ali se Mikelanđelo odlučio za složenu plafonsku fresku sastavljenu od brojnih različitih scena.

Foto: www.facebook.com/SistineChapelExhibition

Slike na tavanici Sikstinske kapele, i njihov raspored, kao i način komponovanja umetničke teme, oduvek su bili intrigantni. Slavni umetnik jeste naslikao priču o stvaranju, ali na svoj način. U kompoziciju je uvrstio i scene iz Nojevog života, razne dodatne biblijske scene, predstave sibila (antičkih proročica). Mikelanđelo je radio na oslikavanju četiri i po godine (radovi su završeni 1512), a dvadeset godina kasnije, 1536, ponovo se vratio u Rim, na poziv Klementa VII, naslednika pape Julija II. On ga je, naime, angažovao da uradi redizajn oltarskog zida Sikstinske kapele. Mikelanđelo je tada čitavih pet godina, do 1541, stvarao Poslednji sud – kompoziciju sa Isusom u centru kao velikim sudijom koji razdvaja čovečanstvo na odabrane i proklete.

Radove u Sikstinskoj kapeli je tokom vekova nagrizao zub vremena – novi sjaj donela im je sveobuhvatna restauracija tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Obnova je otkrila bogatstvo boja na zidnim i plafonskim freskama, i doprinela novom sagledavanju renesansnog remek-dela.

Izložba Michelangelo’s Sistine Chapel realizovana je zahvaljujući digitalnim tehnologijama i idejama SEE Global Entertainment, porodici kompanija koje su specijalizovane za globalne umetničke turneje. Postavka je do sada predstavljena širom sveta – u  Šangaju, Čikagu, Feniksu, Berlinu, Beču. Ove godine se, pored Londona, može videti u Los Anđelesu, Njujorku, Meksiko Sitiju, San Francisku.

Cena ulaznica u Londonu je oko 13 funti za odrasle i 9 funti za decu, a obilazak izložbe traje od 60 do 90 minuta.

Naslovna fotografija: www.facebook.com/SistineChapelExhibition

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Kultura

Promocija knjige Arijane Harviks „Crkni, ljubavi“ u KROKODILovom Centru

Učestvuju: Arijana Harviks i Silvija Monros. Razgovor vodi Vladimir Arsenijević Broj posetilaca je ograničen. Nošenje maski u prostoru je obavezno.…

Najlepši poljupci kroz istoriju umetnosti

Umetnost nikada nije izneverila temu ljubavi, pa tako ni motiv poljupca. Bilo da je u pitanju slika, skulptura, fotografija, grafit,…

10 novih filmova i serija koje možete gledati u decembru

Godina se polako privodi kraju, ali još uvek ima puno filmskog i serijskog sadržaja koji tek treba da se pojavi.…

Festival Gastarbajter in Film & Music na Dorćol Platzu

Goethe-Institut Beograd predstavlja mini-festival Gastarbajter in FIlm & Music koji će se održati u subotu 4. decembra 2021. godine na…

Iron Maiden ponovo u Srbiji sledeće godine!

Legendarni hevi metal bend Iron Maiden dodao je još šest evropskih gradova u okviru svoje turneje Legacy Of The Beast…

30 = 8 (u najmanju ruku, 8): Kritika albuma „30“ – Adele

Dobro je. Adel ponovo ima gotovo pa odličan album (dobro, može i samo odličan album). To je izrazito važno jer…