Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Premijerni snimci izgradnje Novog Sada – Nova izložba o gradu na SPENS-u

AUTOR: CityMagazine 14 Feb, 2022
Premijerni snimci izgradnje Novog Sada – Nova izložba o gradu na SPENS-u

Izložba koja će na potpuno nov način predstaviti urbanistički razvoj Novog Sada pod nazivom Novi Sad – Moderan grad otvorena je u subotu, 12. februara, u 18 časova i to na SPENS-u, jednom od simbola modernističke arhitekture grada.

Multimedijalna arhitektonska izložba osvrće se na procese industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i na mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada. Novi Sad – Moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali grad, onakvim kakav je danas.

Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica, povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada. Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

Izložba će biti smeštena u holu br. 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice) i otvorena sve do 26. februara.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada. Izložba se realizuje u okviru drugog programskog luka Seobe, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Autori projekta: dr Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić i Bojan Stojković.

Foto: Promo

Ukupno osam izložbi o Novom Sadu tokom februara i marta

Pored izložbe Novi Sad – Moderan grad, tokom februara i marta, u okviru programskog luka Seobe, još sedam izložbi predstaviće istoriju grada, sagledanu iz najrazličitijih aspekata, što je jedinstven program u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Kuriozitet je međusobna udaljenost svih izložbi, koje su postavljene pretežno u centru grada, što omogućava lakši obilazak svih postavki i stvaranje jedinstvene priče o Novom Sadu.

Izložbe koje su već otvorene su Akcenti – Novi Sad u Muzeju Grada Novog Sada, Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine u Muzeju Vojvodine, zatim Novi Sad, gitara, svet u Kulturnoj stanici Eđšeg, Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku, kroz odabrane dokumente Bačkobodoroške, Tamiške i Tontalske županije u Arhivu Vojvodine i Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama u Galeriji Prometej.

U narednom periodu biće otvorene još tri, i to 20. februara u okviru projekta Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine 1921–1941 i sedamdesetpetogodišnjica kolonizacije 1945–1948 u Kulturnom centru Novog Sada, kao i izložba Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu, koja će biti u martu u okviru posebne programske celine Seobe duša, čiji je partner Novosadski sajam, gde će se program i realizovati, a za koji su podršku pružile kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.

Programski luk Seobe sve do 20. marta bavi se pozitivnim uticajem migracija na kreiranje kulturne slike jednog podneblja i umetnosti koja pronalazi inspiraciju u tome. Na više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti, predstaviće se oko 130 umetnika, od čega čak 90 evropskih. Više detalja o programima u okviru projekta Evropske prestonice kulture, satnicama, ulaznicama i lokacijama, kao i programsku knjigu, možete pronaći na zvaničnom sajtu: novisad2022.rs.

Foto: Promo

Naslovna fotografija: V. Veličković

Premijerni snimci izgradnje Novog Sada – Nova izložba o gradu na SPENS-u

Sutjeska 2
12.Feb 2022
26.Feb 2022
SPENS

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Najnovije - Kultura

Preminula je legendarna pevačica Loreta Lin

Loreta Lin, pevačica koja je ostavila veliki trag u kantri muzici, umrla je u 90. godini. Loreta Lin preminula je…

Olga Odanović je dobitnica “Zlatne antene” za sveukupan doprinos TV produkciji

Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji, na 12. međunarodnom Festivalu drama i serija FEDIS, ove godine biće dodeljena glumici…

Brkati momci stižu u Beograd – ostalo je još jako malo ulaznica

Zbog velikog interesovanja za beogradski koncert poznatog balkan-pank-folk benda Brkovi, poslednjih 200 ulaznica, koje su bile predviđene za prodaju na dan…

Novi trejler filma “Black Panther: Wakanda Forever” najavljuje nastavak Marvelovog hita

Black Panther je bio jedan od najunosnijih filmova o superherojima iz Marvelovih stripova. Sa budžetom od 200 miliona dolara, on…

Nova epizoda serije “Kuća zmaja” je bilo negledljiva, ali ovog puta ne zbog eksplicitnih scena

Serija “Kuća zmaja” prednjači trenutno po gledanosti svuda u svetu, međutim često je i na udaru raznih kritika, kao u…

Rockam Dorćol prerastao u dvodnevni međunarodni festival

Prvi Rockam Dorćol održan je 2021. godine kao odgovor na dugu pauzu u susretu bendova sa publikom, izazvanu pandemijskim uslovima.…