Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media

AUTOR: CityMagazine 24 Sep, 2022
Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media

Jedna od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija” otvorena je na Weekend Media Festivalu u Rovinju. Pod pokroviteljstvom DIRECT MEDIA United Solutions, 94 plakata umetnika širom sveta izloženo je u Tvornici duhana Rovinj, tradicionalnom mestu održavanja popularnog Weekenda.

Tolerance project je rezultat angažmana svetski priznatog umetnika-aktiviste i grafičkog dizajnera Mirka Ilića, čijem pozivu na saradnju se odazvalo na stotine umetnika, dizajnera i kreativaca širom sveta. Zadatak koji se tražio od umetnika pozvanih da se priključe izložbi, je bio da ilustruju reč “tolerancija” na svom maternjem jeziku, iz svoje lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta.

Izložbu je otvorio Stefan Gajić, Creative Lead & Art Director u DIRECT MEDIA United Solutions, najmlađi grafički dizajner sa prostora bivše Jugoslavije koji je dobio poziv da se priključi Tolerance project.

„Umetnost koja poziva na toleranciju je danas važnija više nego ikad. Kada me je Mirko Ilić pitao da budem deo Tolerence projekta koja okuplja najveća svetska imena u dizajnu i umetnosti, nisam mogao da poverujem, a slična reakcija je bila kada sam čuo da se ukazala prilika da budem makar mali deo WMF-a. Ja imam veliku sreću i priliku da radim u sistemu kao sto je Direct Media koja je deo United Medije. Svi znamo koliko znači da ste u okruženju koje neguje različitost, autentičnost, daje vam priliku da učite i radite sa najboljima – a to je United Media. Iskeno se nadam da će posetioci izložbe sa sobom poneti malo tolerancije i ljubavi i nastaviti da je šire u svom okruženju“, izjavio je Stefan Gajić.

„Veoma mi je drago što smo se danas okupili u ovako velikom broju kako bismo pozdravili umetnost i otvaranje izložbe Tolerance. Velika mi je čast i zadovoljstvo što imamo priliku na ovogodišnjem Weekendu po prvi put ugostiti ovaj svetski projekt u kojem učestvuju mnogobrojni autori s naših prostora. Volio bih istaknuti da je reč o projektu koji je već obišao celi svet, a sad je napokon došao i kod nas. Hvala Mirku Iliću koji ga je započeo, a hvala i svim mladim autorima, posebno velikoj mladoj nadi – Stefanu Gajiću koji je danas ovde s nama i lično nam predstavlja svojih ruku delo“, istakao je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala i direktor programa povodom otvaranja izložbe.

U svetu koji je sve više podeljen socijalnom nepravdom, rasnom i diskriminacijama po drugim osnovima, projekat Tolerance koristi jedinstvenu moć dizajna da nas podseti šta nam je svima zajedničko.

Izložba prikazuje radove vanredno talentovanih dizajnera – delom već etabliranih, poput velikana svetskog dizajna Miltona Glejzera (Milton Glaser), Pole Šer (Paula Scher), Simora Kvasta (Seymour Chwast), onih koji su tek u usponu, a medju izloženim plakatima u Rovinju našli su se i radovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore itd.

Projekat Tolerance Poster Show je besplatan i neprestano raste, budući da mu se stalno priključuju novi radovi i umetnici, a do danas je preneo poruku tolerancije i inkluzije više od 400 hiljada ljudi, u preko 40 zemalja sveta.

Najčitanije

Seksualne navike koje su izašle iz mode: Mladi danas retko rade ove stvari

Kao i generacije pre njih, i mladi u današnje vreme su ubeđeni da su promiskuitetniji nego ljudi ranijih doba. Neće…

Koje od ovih 8 lica vas najviše plaši? Ovaj test otkriva mračnu i potisnutu stranu vaše ličnosti

Dobro pogledajte ovih osam portreta i izaberite ono lice koje vas najviše uznemiruje, koje ne biste želeli da sretnete kada…

Ovih 7 namirnica nikako ne čuvajte u frižideru

Po povratku iz prodavnice, često nesvesno stavljamo namirnice u frižider, međutim, da li je to uvek dobar potez? Dok se…

Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane,…

Ovo su četiri misli koje muškarcima prođu kroz glavu kada se nađu pred nagom ženom

Golo žensko telo oduvek je delovalo kao magnet za muškarce. Kada se žena skine, muškarci zaborave na sve ostalo i…

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve…

Najnovije - Kultura

Margo Robi i Skarlet Johanson u novom filmu Vesa Andersona

Ves Anderson je u poslednje vreme izuzetno produktivan. Pre nešto više od godinu dana ovaj osoben američki autor imao je…

Deset hitova koje je Deborah De Luca osvežila odličnim techno zvukom – poklanjamo karte za njen nastup 17. decembra u Beogradu!

Deborah De Luca, globalna tehno zvezda poreklom iz Napulja, uživa u tome da velike hitove iz različitih muzičkih pravaca presvuče…

Kanda, Kodža i Nebojša u Zappa Bazi 1. januara

Beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša će, u već tradicionalnom terminu, 1. januara odsvirati svoj novogodišnji koncert u Zappa bazi!…

Koncert Nikole Čuturila u Zappa Bazi

Nikola Čuturilo, beogradski rok autor, kompozitor, pevač i gitarista, održaće koncert u novom gradskom koncertnom prostoru – Zappa Bazi, 11.…

Kijanu Rivs kaže da mu je ovaj film bio najteži za snimanje

Kijanu Rivs je nedavno gostovao na panelu Comic Con Experience u Brazilu gde je govorio o svojoj karijeri ali i…

8. Dead Lake Festival horora od 9. do 11. decembra na Paliću

Ove godine se u bioskopu Abazija na Paliću, od 9. do 11. decembra, održava osmi po redu Dead Lake Horror…