Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
5 najboljih horora osamdesetih

Osamdesete u Holivudu su bile era akcionih blokbastera, tinejdžerskih komedija i filmova o odrastanju. Horori su takođe dobro prolazili kod publike u to vreme, pa su neki od najboljih filmova ovog žanra upravo izašli u ovoj deceniji. Nismo sigurni da li su oni bolji od klasika sedamdesetih, kao što su The Exorcist, Carrie i Halloween, ali su svakako dostojno nastavili tradiciju horora.

Otkrijte u narednim redovima kojih 5 horor filmova iz osamdesetih važe za remek-dela sedme umetnosti.

Poltergeist (1982)

Ako volite filmove o ukletim kućama, obavezno pogledajte Poltergeist. To je filmska priča o porodici koja živi u jednom tipičnom američkom predgrađu. Njihov bezbrižan život prekida serija paranormalnih incidenata, za koji su glavni krivci duhovi koji su se nameračili na ovu porodicu i njihovu kuću. Poltergeist je režirao Tobi Huper, koji se sedamdesetih proslavio hororom The Texas Chain Saw Massacre.

A Nightmare on Elm Street (1984)

U ovom filmu smo se prvi put susreli sa Fredijem Krugerom, jednim od najpoznatijih horor negativaca. On se javlja tinejdžerima u snovima i ubija ih, a to radi zato što je bio žrtva osvetničke pravde njihovih roditelja, koji su ga spalili živog nakon što je pušten iz zatvora zbog optužbe da je serijski ubica. Kao i mnogi drugi horori iz ove ere, i A Nightmare on Elm Street je dobio puno nastavaka, čak devet, ali nijedan od njih nije bio na nivou ovog filma reditelja Vesa Krejvena.

The Thing (1982)

The Thing je naučnofantastični horor o grupi istraživača na Antarktiku, koji se suočavaju sa vanzemaljskim parazitom sposobnim da imitira druge organizme. Kada se prvi put pojavio ovaj film, on nije naišao na dobar odjek kritike i publike, pre svega zbog svoje mračne atmosfere i nihilističkog kraja. Danas, međutim, Džon Karpenterov film važi za klasik u žanru, koji je uticao na mnoga filmska ostvarenja u nerednim decenijama, uključujući i Tarantinov vestern The Hateful Eight i naš ratni film Neprijatelj.

The Evil Dead (1981)

Kada su u pitanju horori sa dosta krvi i masakra, Sem Rejmijev The Evil Dead je bez premca. Napravljen od „štapa i kanapa“, on je pun neverovatnih scena koje pokazuju da pare nisu presudne, ako je filmska ekipa kreativna. U fokusu radnje ovog filma je pet studenata koji su otišli na izlet u izolovanu brvnaru u šumi. Oni tamo pronalaze misterioznu kasetu, na kojoj se nalazi snimak koji budi demonske sile, koje će im, jelte, doći glave. The Evil Dead je imao dva veoma dobra nastavka, koji su ovaj horor serijal začinili i elementima komedija.

The Shining (1980)

Stenli Kjubrikov horor The Shining je adaptacija istoimenog romana Stivena Kinga o Džeku Torensu, porodičnom čoveku i bivšem alkoholičaru koji želi da se proslavi kao pisac. U nedostatku uspeha u ovoj profesiji, on odlučuje da prihvati posao čuvara planinskog hotela van sezone, u nadi da će tamo uspeti da završi svoj roman. Nakon kratke idile sa ženom i detetom u ovom hotelu, stvari se okreću naglavačke i Džek polako počinje da gubi razum, dok njegovog sina Denija proganjaju vizije zločina iz prošlosti na ovom ukletom mestu.

Izvor: Taste of Cinema