Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Baština u digitalnom formatu: Dokumentarni film i istraživačka publikacija ,,Kemp u nama i mi u kempu!’’

AUTOR: CityMagazine 15 Sep, 2021
Baština u digitalnom formatu: Dokumentarni film i istraživačka publikacija ,,Kemp u nama i mi u kempu!’’

Šta je kemp stil? Kome pripada i da li se razlikuje od kiča i treša? Da li se kemp može definisati? Poslednji put u okviru projekta Camping the trash out, pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja predstavljajući digitalnu građu Muzeja popularnih i supkultura u vidu završne publikacije i dokumentarnog filma.

Nakon dugomesečnog rada na projektu, tim Muzeja popularnih i supkultura istraživao je pojam kempa, kao i društvene teme koje on pokreće. Tokom rada na projektu muzej je sa svojim saradnicima organizovao dve izložbe pod nazivom Pronađi kemp u sebi…!? u okviru Festivala Dev9t (Ciglana) i KC Magacin.

Kempi venčanica; izvor: Privatna arhiva muzeja

Cilj programa jeste da se mladi stvaraoci i istraživači uključe u istraživanje zanimljivog fenomena i kroz interdisciplinarnu saradnju približe publici istraživačku građu na što zanimljiviji način. Ukratko: mladi scenografi i kostimografi su na osnovu istraživačkih radova mladih istraživača vizuelno predstavljali tematske celine projekta. Interaktivne instalacije, propratni, radioničarski programi i kustoska vođenja omogućila su posetiocima da neformalno diskutuju o tome šta zaista kemp stil predstavlja i zbog čega je važan.

Proces kreiranja instalacije roze haljine Lejdi Gage, inspirisane istraživačkim radom Jelene Jovanović  – scenografi (Nina Papić i Stefan Spirovski), kostimograf (Anja Knežević), model (Katarina Krunić); izvor: Privatna arhiva muzeja

Sada je vreme da se celokupna istraživačko-kreativna građa projekta sakupi i predstavi svim zainteresovanima u cilju edukacije i argumentovane razmene mišljenja. Kako Muzej popularnih i supkultura istražuje, sakuplja i istražuje građu iz oblasti popularnih i supkultura, metode muzealizacije ovog muzeja se razlikuju od uobičajenih metoda tradicionalnih muzejskih institucija. Naime, kako je tema projekta kemp, koji je fluidan, svevremen i neuhvatljiv, muzej bi želeo da baštini ,,živu’’ materiju ovog fenomena kroz digitalne formate dostupne svima.

Vizuelni scensko-kostimografski prikaz priredili su scenografi Nina Papić, Stefan Spirovski, Ana Škrbić i kostimografi Anja Knežević i David Lulić.

Kostimografsko-scenografska postavka u Ostavinskoj galeriji, KC Magacin i ,,selfie booth’’ inspirisan kemp ličnostima – David Lulić (kostimograf), Ana Škrbić (scenograf); izvor: Privatna arhiva muzeja

Publikacija Kemp u nama i mi u kempu! predstavlja skup naučno-istraživačkih radova na temu kempa i društvenih pitanja koje kemp stil pokreće. U publikaciji možete pronaći sedam istraživačkih radova koji istražuju kemp u različitim umetničkim formama (pre svega u književnosti, filmu, modi, multimedijalnom stvaralaštvu, pa čak i samim ličnostima – studija slučaja: Bebi Dol). Pored toga istraživački radovi mladih istraživačica i istraživača kroz živopisne radove o kempu pokreću i otkrivaju mnogobrojne društvene teme od rodnih identiteta, estetike, preko istraživanja publike do kempa i njegovog mesta kada je u pitanju ekonomski položaj njegove publike.

U publikaciji možete pronaći istraživačke radove mladih istraživačica: Ane Samardžić, Jelene Jovanović i Jelene Beočanin, ali i mladih esejista: Vladimira Milisavljevića, Smiljke Čabraje, Tatjane Ristić i Tamare Tice.

Zasluge za dizajn publikacije pripadaju Saneli Begović, dok su se za lektorisanje pobrinuli Matija Nešović (srpski jezik) i Jana Živanović (engleski jezik). Urednik publikacije i kustos projekta je Uroš Đurović.

Publikaciju projekta možete pronaći u segmentu sajta Kemp u nama i mi u kempu! koja je besplatna za preuzimanje u pdf formatu za sve zainteresovane. Istakli bismo da je korišćenje publikacije za dalje istraživačke radove na ove i slične teme podržano uz adekvatno citiranje i poštovanje autorskih prava mladih istraživača na projektu.

FIlm Kemp u nama i mi u kempu! predstavlja dokumentarni, završni film projekta Camping the trash out. Film se sastoji od narativnog dela koji publici bliže objašnjava kemp, te ga povezuje sa primerima iz popularne kulture, medija i svakodnevnog života. Kroz dijalog naših naratora Anje i Alekse saznajemo gde sežu počeci kempa, gde se sve on danas pojavljuje i ko su najistaknutiji primeri ličnosti iz sveta kempa. Naši vodiči na tom putu su i istraživačica Ana Samardžić, dizajnerka Andrijana Stefanović i kustos projekta Uroš Đurović. Pored toga imaćete priliku da vidite, makar na delić, atmosferu sa radionica i izložba u KC Magacin i u okviru Festivala Dev9t.

U izradi ovog zanimljivog filma učestvovali su: Anja Arnautović i Aleksa Mogić (naratori), Nikola Tomić (montaža i miks zvuka za naraciju), Ivana Kovačević i Aleksandar Karić (novinarka intervjua i snimatelj, kao partner završnog filma – Gle.tv), Tamara Jecić i Uroš Đurović (scenario i režija), Milan Petković i Darko Dikić (montaža), Milan Petković (animacija), Jana Živanović (prevod titla na engleski jezik) i Darko Dikić (priprema titla za YouTube).