Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Povratak „Vešca“: Druga sezona Netfliksove hit serije igra na sigurno

AUTOR: Đorđe Bajić 10 Jan, 2022
Povratak „Vešca“: Druga sezona Netfliksove hit serije igra na sigurno

„Baci novčić svome vešcu“, kaže pesma… Novčići su poleteli sa svih strana i serija zasnovana na pričama i romanima Andžeja Sapkovskog postala je planetarni hit. Dve godine nakon prve sezone, Netfliks je gledalaštvu u samom finišu 2021. ponudio novih osam epizoda serije Veštac.  

Henri Kavil je još jednom stavio sočiva i periku i postao Geralt od Rivije, neustrašivi veštac koji je, na radost gledalaca, u stalnom sukobu sa čudovištima i nečistim silama, a uz to, kao bonus, ima i brojne emotivne probleme. O prvoj sezoni smo pisali kada je za to bilo vreme, taj tekst možete da pročitate ovde, pa je red da se sada pozabavimo novim epizodama.

Druga sezona počinje, kao što je ranije već i bilo najavljeno, adaptacijom priče Zrno istine iz zbirke Poslednja želja i predstavlja varijaciju poznate priče o Lepotici i Zveri. Zrno istine donosi zaokruženu priču o prokletstvu koje je zadesilo vlastelina Nivelena (glumi ga norveški glumac Kristofer Hivju – ovde bez svoje čuvene riđe brade) i u koje je umešana smrtonosna bruksa Verena (svaka čast timu koji je bio zadužen za specijalne efekte, a i glumici Agnes Born koja je veoma efektno otelotovorila ovu opasnicu).

Krupna razlika u odnosu na izvornu priču jeste da je u seriji njen deo postala i Ciri (Freja Alan), mlada devojka koju je veštac usvojio. Tako princeza Cirila od Cintre, još više nego u prvoj sezoni, postaje nosilac radnje, te po značaju sada parira Geraltu, što sa svakon novom epizodom postaje sve izraženije.

Ostatak druge sezone je zasnovan na romanu Krv vilenjaka i početnom delu romana Vreme prezira (sve ove knjige, baš kao i kompletnu Sagu o Vešcu, objavila je u Srbiji izdavačka kuća Čarobna knjiga). Kreatorka serije Loren Šmit Hisrih i njen tim su očigledno pažljivo slušali zamerke koje su iznete u vreme prikazivanja prve sezone: priča je sada linearna, bez zbunjujućih vremenskih skokova.

Druga sezona se bavi Geraltom i njegovom prošlošću, u prilici smo da saznamo kako zaista izgleda život jednog vešca i da posetimo utvrđenje Kaer Morhen, nekadašnju akademiju za obuku veštaca, ali ono glavno jeste veza koju naš junak postepeno gradi sa mladom Ciri. Tu je i Jenefer (Anja Čalotra), koja sada ima vlastite probleme (nakon bitke kod Sodena izgubila je magične moći), mada je seksi čarobnica ovoga puta manje prisutna i manje važna nego u prvoj sezoni.

Zato je Tris Merigold (Ana Šafer) dobila više prostora da pokaže svoju plamenu kosu koja sada odgovara boji koju ima u knjigama/igrama (što je još jedan ustupak fandomu koji nije želeo da prihvati tamnokosu Tris). Danski glumac Kim Bodnija (serija Most i Ubiti Iv, film Diler) glumi Vesemira, najstarijeg živog vešca i Geraltovu očinsku figuru, i dobar je u tome. Trubadura Nevena/Jaskijera (Džoi Bejti) ima znatno manje nego ranije, tako Geraltov pratilac u avanturama postaje Ciri oko čijeg porekla se i vrti glavni pripovedni zamajac.

Dvadesetogodišnja Freja Alan je porasla i sazrela u odnosu na prvu sezonu: od devojčice je postala odvažna devojka spremna da se uhvati u koštac sa svim nedaćama koje joj život donosi. Transformacija Cirinog lika je najupečatljiviji deo nove sezone i nema sumnje da će ovaj lik ostati jedan od glavnih temelja priče.

Ima i izmena u odnosu na književni predložak i igre, što je i očekivano kada treba uraditi adaptaciju i priču iz jednog medija premestiti u drugi. Geraltov pobratim Eskel, važan faktor u video-igrama o Vešcu i epizodni lik u knjigama, u seriji biva skrajnut i pojavljuje se samo u jednoj epizodi, bez mogućnosti da se njegova priča nastavi, što je izazvalo burnu reakciju kod posvećenika. Izmena ima još, ali one su i bile potrebne/očekivane.

Problem sa drugom sezonom jeste da je previše pravolinijska i da, suštinski, ne donosi krupna iznenađenja: sve je u domenu očekivanog, pa čak i ako niste čitali knjige. Odabir glumaca za neke od važnih epizodnih uloga je problematičan, pošto njihova pojava ne ostavlja jači utisak. Oseća se određeni stepen rutine u realizaciji, što ujednačava kvalitet, ali istovremeno zatvara vrata za iznenađenja.

Golotinja nije nestala iz Vešca, ali je ima znatno manje nego u prvoj sezoni – Kavil ovoga puta ostaje obučen i nema nijednu scenu seksa (zato je Džoi Bejti morao u teretanu pošto je na njega došao red da pokaže obnaženi torzo), a i Jenefer je vidno smernija. To sve proizilazi iz narativa koji je u drugoj sezoni usredsređen na priču o stvaranju porodice (Vesemir-Geralt-Ciri), te nema puno vremena za erotske izlete.

JM1_2054.NEF

Tvorci serije su drugu sezonu koncipirali tako da ona pre svega služi kao osnova za ono što će se tek dogoditi u trećoj i narednim sezonama. Seme je posejano, ali na cvet ćemo morati da sačekamo – što je u redu ako se posmatra u okviru šire slike –  ali jeste pomalo frustrirajuće imajući u vidu da nove epizode neće uskoro. Druga sezona Vešca je veliki striming hit i izborila se za titulu najgledanije Netflikove serije na prelazu dve godine, nastavak je neminovan. Treba ga samo dočekati. Do tada: tu su knjige Andžeja Sapkovskog.

Fotografije: Netflix

Najčitanije

Ove navike u ishrani jačaju vaše srce posle 50. godine

Imati snažno srce u pedesetim godinama života je ključno, posebno zato što taj vitalni organ prolazi kroz velike promene kako…

Da li je dobro jesti jabuke nakon 18h?

Da vam neko ponudi čokoladu i jabuku, ukoliko vodite računa o zdravlju, verovatno biste odabrali jabuku, jer ona ima mnogo…

Tomas Edison je birao nove zaposlene na osnovu toga kako su jeli supu

Gde vidite sebe za pet godina? Ovo pitanje koje smo toliko puta čuli na razgovorima za posao nije preterano zanimalo…

5 najboljih Netfliksovih serija 2021. godine

Godinu za nama obeležile su sjajne serije koje smo netremice bindžovali i u kojima smo istinski uživali. Mnoge od njih…

Izmenjena završnica serije „I tako…ˮ zbog Krisa Nota

Obožavatelji serije Seks i grad nestrpljivo su iščekivali premijeru I tako… Činilo se da sve ide dobro sve dok nije…

Šta omiljena boja govori o ličnosti?

Pred nama je jedna interesantna tema… Reci mi koja je tvoja omiljena boja, pa ću ti reći ko si, neretko…

Najnovije - Kultura

Novi srpski bioskopski hit: Prvo, pa „Zlatni dečko“

Prvi srpski film premijerno prikazan u novoj godini je sportska drama Zlatni dečko u kojoj naslovnu ulogu tumači mladi Denis…

Međunarodna izložba pobedničkih radova Salona stripa – Grand Prix Salona 2003-2019.

Ova izložba predstavlja najesencijalniji segment Međunarodnog salona stripa SKC Beograd kao autentičnog umetničkog projekta. Reč je o reminiscentnom preseku kvaliteta…

„Tesla, izumetnik” premijerno u Srpskom narodnom pozorištu

Nakon dočeka 31. decembra, kada je deo predstave Tesla, izumetnik u režiji Nebojše Bradića, izveden kod mosta Duga, publika će…

Oskar Ajzak gubi razum u trejleru za novu Marvelovu mini-seriju

Moon Knight je šesta mini-serija iz Marvelovog filmskog univerzuma, koju ćemo biti u prilici da gledamo ovog proleća. U pitanju…

Koncert sastava „Kalem” na Kolarcu

Sastav Kalem održaće solistički koncert 22. januara od 20 sati u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Nakon koncerata širom Srbije, došao…

Beogradski festival mozaika u Kući legata

Treći Beogradski festival mozaika biće održan u Kući legata od 18. januara do 9. februara. Osim izložbe mozaika, tokom festivala…