Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

18. Međunarodni salon stripa 16.9-9.10. 2021.

AUTOR: CityMagazine 14 Sep, 2021
18. Međunarodni salon stripa 16.9-9.10. 2021.

Shodno okolnostima u uslovima pandemije, Srećna galerija SKC-a je ovogodišnje izdanje 18. po redu Međunarodnog salona stripa programski profilisala kroz izbor izložbi iz stalnih galerijskih postavki, promocije strip izdavača i prateće programe festivala.

Međunarodna izložba pobedničkih radova sa dosadašnjih konkursa salona stripa Grand Prix Salona 2003 – 2019. predstavlja najesencijalniji segment Salona stripa kao umetničkog projetka. U skoro multimedijalnom konceptu postavke, sa ukupno 64 strip table, jednom zidnom instalacijom i jednim video radom, predstavljeni su radovi 24 autora iz Srbije, Italije, Hrvatske i Rumunije koji su u prethodnih 17 godina dobijali Veliku nagradu Festivala.

Dokumentarna izložba Laureati Salona 2003 – 2019, opservira jedan od najvažnijih programskih segmenata Salona stripa zasnovan na revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, kroz koji se sagledava istoriografski karakter ovog festivala kao kulturološkog projetka od izuzetnog značaja. Na izložbi su, u originalnoj formi grafičkog oblikovanja za pojedinu festivalsku godinu, predstavljeni najznačajniji domaći autori i pioniri srpskog stripa, eminencije strip umetnosti kako kod nas tako i u svetskim okvirima, koji su na festivalu dobijali nagradu za životno delo – Specijalno priznanje Salona za doprinos srpskom stripu.

Ove godine, prvim segmentom dokumentarne postavke o nekim od najznačajnijih gostiju Salona, u okviru postojećeg SKC-ovog projekta Ovde, na ovom mestu…, autorke Jasmine Pucarević, skreće se pažnju na eminentne strip autore iz sveta, goste SKC-a, grada Beograda i naše umetničke scene.

Program 18. međunarodnog salona stripa biće realizovan u nešto dužem vremenskom intervalu od uobičajenog. Paralelno sa izložbama, festival će trajati od 16. septembra do 9. oktobra 2021. godine.

Svakako nezaobilazni programi promocija strip izdavača, razgovori sa autorima i gostima, potpisivanje albuma posetiocima i prateći programi biće realizovani u Velikoj Sali SKC-a u periodu od 20. do 24. septembra.

Sam festival i izložbe neće imati svečanu ceremoniju otvaranje a raspoloživi festivalski prostori biće otvoreni za posetioce od 16. septembra od 11.00 časova.

Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta.

18. Međunarodni salon stripa

Kralja Milana 48
16.Sep 2021
09.Oct 2021
SKC
Besplatno