Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
37. Beogradski džez festival

Dom omladine Beograda od 26. do 31. oktobra 2021. predstavlja 37. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“/„JAZZ FLAME“, slaveći tako 50 godina od onog prvog Džez festivala u Beogradu, održanog od 31. oktobra do 3. novembra 1971. pod nazivom Newport Jazz Festival.

Uprkos pretećim pandemijskim okolnostima, koje svakako još uvek ne možemo nazvati normalnim i uobičajenim, Beograd će i 2021. godine imati svoj praznik one vrste muzike, što se i dalje površno klasifikuje kao „popularna“, premda je odavno već zašla u sferu visoke umetnosti. Reč je, naravno, o džezu i Beogradskom džez festivalu.

Maria Schneider, foto Briene Lermitte

Čak pedeset godina nakon što su Duke Ellington and his Orchestra, Kid Thomas’ Preservation Hall Band, The Giants of Jazz sa Dizijem Gilespijem, Sonijem Stitom, Kajom Vindingom, Telonijusom Monkom, Alom Mekibonom i Artom Blejkijem, potom vibrafonista Geri Barton, te Ornette Coleman Quartet i Miles Davis Septet, postavili kamen temeljac za blistavu istoriju jednog od najuticajnijih džez festivala u ovom delu sveta, Beograd će imati tu čast da svojoj publici još jednom premijerno predstavi neke od neprikosnovenih autorskih veličina aktuelnog trenutka.

Među njima su Maria Schneider, ključna savremena kompozitorka muzike za big bendove (ovde sa nemačkim Subway Jazz Orchestra iz Kelna) i višestruka dobitnica Grammy nagrade za svoj rad, što je poseban podvig u vreme kad skoro da i nema američkih sastava na turnejama u Evropi, dok ih na ovogodišnjem Beogradskom džez festivalu imamo čak tri, i to samo kakva! Na otvaranju nam trubač Theo Croker (r. 1985) svojim šestim po redu albumom BLK2LIFE || A FUTURE PAST najavljuje modernu džez generaciju koja polako preuzima primat, dok nam se Brad Mehldau (r. 1970) nakon onog svog beogradskog debija 2007. vraća, i to prvi put sa svojim trijom, kao već etablirana zvezda i istinska pijanistička legenda nove džez ere.

Brad Mehldau Trio, foto Michael Wilson

Neke od večeri ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala zaista se mogu nazvati ekskluzivnim, kad je o programskoj ponudi reč – među njima ističe se jedan od retkih nastupa modernog azerbejdžanskog ženskog čuda za klavirom sa bendom po imenu Aziza Mustafa Zadeh Trio, ali i za Beogradski džez festival posebno osmišljen program najboljeg poljskog džeza u saradnji sa Fondacijom Sajfert iz Poljske, koji nudi izbor sačinjen od tri umetnika različitih pravaca, među kojima se ističe izuzetni pijanista Marcin Wasilewski (r. 1975) u saradnji sa iskusnim i ovde veoma voljenim saksofonistom Joeom Lovanom (još jedan Amerikanac!).

Pomenimo ovom prilikom i druge briljantne predstavnike evropske džez škole, okupljene sa različitih krajeva kontinenta: švedsko-norveške Rymden, predvođene klavirskom zvezdom kakva je Bugge Wesseltoft (r. 1964), eksplozivne francuske džez-rok veličine Thomas de Pourquery & Supersonic, izazovnog nemačkog mislioca na trubi Markusa Stockhausena (r. 1957), čuvenog skandinavskog kontrabasistu Arilda Andersena (r. 1945), tog legendarnog gurua norveške mlade generacije, uz nama već poznatog, sjajnog saksofonistu Mariusa Neseta (r. 1985) kao člana benda. Tu su i uzbudljive free jazz večeri sa sastavom Spinifex iz Holandije i švedsko-norveškim Angles 8, kao i susret sa još jednim relevantnim imenom iz Izraela – onim džez trubača Itamara Borochova (r. 1984).

Rymden, foto Per Kristiansen

Od naših umetnika, na otvaranju će se predstaviti Majamisty TriO feat. Ulrich Drechsler, Aneta George & Dečji hor LA LA studio, potom saksofonistkinja Jasna Jovićević u internacionalnoj postavi Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio, zatim Drama Quartet i drumbooty, željno iščekivani super-bend Stanković All Stars, sačinjen od učenika i profesora Džez odseka slavne Muzičke škole „Stanković“, kao i Džez oktet Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, sa specijalnim gostima – Vokalnim kvartetom MING.  

37. izdanje Beogradskog džez festivala, kojim se istovremeno navršava pola veka od njegovog rođenja, sad već daleke 1971. godine, zbog obeležavanja ovako velikog jubileja, u svom punom formatu trajaće šest dana, a održaće se i jedan „plus“ koncert u Domu omladine Beograda – rečju, ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji.

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane, nastupiće tako 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, i sa 3 kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija), uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora srpske džez scene – onih koji nas uvode u sopstvenu džez budućnost, upravo na ovom mestu.

Majamisty TriO, foto Olja Radmanović

Ovogodišnji slogan festivala „Džez plamen“/„Jazz Flame“, sasvim je u skladu sa respektabilnom godišnjicom, čak i za sredine sa mnogo dužom i značajnijom džez tradicijom od naše. Kada je Beogradski džez festival osnovan 1971. godine, niko nije mogao da pretpostavi kako će plamen džeza kod nas biti tako dugovečan, i da će iz godine u godinu obasjavati ovu sredinu smelom autorskom muzikom sa vizionarskom oštricom. Tradicija Beogradskog džez festivala nalaže da i ovaj put očekujemo umetnički vrhunske koncerte, koje ćemo nesumnjivo dugo pamtiti.

Uprkos krajnje nepovoljnim zdravstvenim okolnostima, Beogradski džez festival je još prošle godine snažno uhvatio korak sa svetom, i bio održan uživo uz poštovanje svih mera bezbednosti, kao jedan od retkih džez festivala u Evropi koji se odvažio na takav podvig. U tom pogledu, kreativni tim Doma omladine Beograda, u ulozi organizatora, zaslužio je sva priznanja i dostojno preuzeo plamen džeza od davnašnjih pokretača ove ugledne muzičke manifestacije.

Ghost Horse, foto Valentina Tomassini

Rukovođen devizom kako u ovom času nije vreme za rekorde u posećenosti, nego u istrajnosti i veri u sebe, Dom omladine Beograda bazira svoje jubilarno izdanje Beogradskog džez festivala na činjenici da naša publika – koja praktično već čitav jedan vek dokazano voli džez – apsolutno zaslužuje ovako veličanstven događaj. Jer, on je naš ponos i u svetskim okvirima, kao najstariji i najpoznatiji međunarodni džez festival koji se odvija u Srbiji i ovom delu sveta. Živeo i mnogih narednih vekova!

Najčitanije

Japanski trikovi za vaspitanje dece koji mogu poslužiti svima

Mladi Japanci starije ljude ne smatraju dosadama, već izvorom mudrosti. Zauzvrat, stari ne viču na mlade i ne kritikuju ih,…

Ove emocije uništavaju organizam

Za dobro zdravlje zaslužna je ne samo uravnotežena ishrana nego i budnost i predanost. Ukoliko želite da saznate kako emocije…

10 filmova od kojih najviše očekujemo u 2022.

Kada su u pitanju novi filmovi, prošla godina je po svim kriterijumima bila uspešnija od 2020. Ponuda bioskopskih ostvarenja je…

5 karakteristika zaista srećnih ljudi

Šta utiče na našu sreću? Da li ona zavisi od faktora iz našeg okruženja ili odgovor treba da tražimo u…

Ključni odevni komadi za dame u 40-im

Modne influenserke na društvenim mrežama već odavno pokazuju i upozoravaju da je moda za svakoga, odnosno za sve generacije. Žene…

Ovo su posledice nedovoljno ljubavi u detinjstvu

Kakve probleme obično imaju ljudi koji su odrasli u nedostatku ljubavi? Iskustva koja doživljavamo kao deca, posebno u prve četiri…

Najnovije - Kultura

Šta da gledate posle „Vriska“? Najbolji meta-horori

Nakon više od deset godina čekanja, franšiza Vrisak dobila je svoj peti deo, koji je trenutno u bioskopima. To je…

Koncert kamernog ansambla „No boundaries duo” u Istorijskom muzeju Srbije

Istorijski muzej Srbije i udruženje UNICA ART pozivaju da se u četvrtak 27. januara u 19 časova, prisustvuje koncertu kamernog…

Najbolji grafički romani za one koji tek počinju da čitaju stripove

Filmovi i serije adaptirani iz stripova i grafičkih romana sve su popularniji u poslednje vreme i sve više su deo…

Objavljen je tizer i datum izlaska 3. sezone „Moje genijalne prijateljice“

HBO je objavio tizer za novu sezonu serije Moja genijalna prijateljica. Njen podnaslov je Priča o onima koji odlaze i…

19. Beogradski festival igre pod sloganom „Verujemo u jednu igru“

Pod sloganom „Verujemo u jednu igru“, pred nama je 19. Beogradski festival igre. Svojim programom, devetnaesto izdanje okuplja vrhunske umetnike,…

Predstava „Mehanizam” u UK Parobrod

Mehanizam je visoko razvijen sistem specijalozovan za odbranu od života i osećanja. Drži te na sigurnom. Štiti te i guši.…