Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Džez za dž: Novak Mijović Trio – Tribute to Miles

AUTOR: CityMagazine 08 Sep, 2021
Džez za dž: Novak Mijović Trio – Tribute to Miles

Koncertni program devetog ciklusa DŽEZ ZA DŽ 11. septembra posvećen je obeležavanju 30 godina od smrti legendarnog Majlsa Dejvisa (1926–1991), jednog od najuticajnijih džez trubača i kompozitora. Inovator, začetnik mnogih stilova u džez muzici (kul džez, modern bap, fjužn, fank…) i neprikosnoveni improvizator, Dejvis je ostao upisan zlatnim slovima u istoriju džeza kao jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka. Muzički omaž ovom velikom umetniku prirediće trio našeg istaknutog trubača Novaka Mijovića, u kojem nastupaju Branko Marković (kontrabas) i Milovan Paunović (klavir).

Novak Mijović je završio nižu muzičku školu u Baru, u klasi prof. Mikija Jelenića. U klasi prof. Izudina Čavrkovića prvo je završio Srednju muzičku školu „Stanković“ (Beograd), a potom studije na Muzičkoj akademiji (Kosovska Mitrovica).

Kao član Big Benda RTS-a nastupao je s eminentnim džez muzičarima kao što su Beni Golson, Džesi Dejvis, Edi Henderson, Bred Lili, Stjepko Gut, Duško Gojković, Nikola Mitrović i dr. Kao mladi predstavnik Srbije i Crne Gore, tokom 2007. godine nastupao je s Big Bendom Evropske radiodifuzne unije širom Evrope i Azije. Od 2008. stalni je član međunarodnog okteta Duška Gojkovića, s kojim nastupa na evropskoj džez sceni. Takođe, bio je član benda Duška Gojkovića na albumima Balkan Jazz (2011) i Latin Haze (2014), koje je izdala Enya Records.

Na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu postao je asistent Stjepka Guta 2012. godine, a od 2018. docent za užu umetničku oblast Džez truba.

Branko Marković, rođen 1957. u Novom Sadu, završio je kontrabas na FMU u Beogradu. Nezaobilazna figura domaće džez scene, Branko je nastupao sa svim značajnim domaćim muzičarima i bendovima, kao i sa velikanima svetske džez scene. Od 1997. do 2003. predavao je kontrabas i male ansamble na džez odseku SMŠ „Stanković“u Beogradu. Suosnivač i umetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici od 2003. i  Whitefield Jazz Festivala u Bijelom Polju, Crna Gora, od 2007. godine.

Milovan Paunović je rođen 1980. godine u Beogradu. Od 1998. godine je registrovan kao član „UDRUŽENJA MUZIČARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE” od kada je i profesionalno angažovan kao klavirista, klavijaturista, vođa sastava i kompozitor. Oprobao se podjednako uspešno u svim muzičkim žanrovima koje  zastupa udruženje čiji je član. Sarađivao je sa mnogobrojnim muzičarima, poznatim i priznatim autorima kao i sa nekim od najvećih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Učesvovao je u muzičko-scenskim projektima u pozorištu kao muzičar, izvođač i kompozitor. Aktivno svira džez u pratećim sastavima najpoznatijih beogradskih džez pevačica i drugih solista kao i u sopstvenom klavirskom triju.

DŽEZ ZA DŽ: Novak Mijović Trio – Tribute to Miles

Makedonska 22
11.Sep 2021
Dom omladine Beograda
Besplatno