Izbegavajte da stavljate ove namirnice u blender, značajno ćete mu produžiti vek trajanja
Da li ste imali blender koji je izdržao samo nekoliko godina? Ako se nađete u situaciji da menjate blendere više nego što biste želeli, to je možda zato što uređaj koristite sa određenom hranom koja oštećuje oštricu i mehanizam blendera.
Većina ljudi pretpostavlja da u blender možete da stavite bilo što, ali postoje drugi uređaji koji su prikladniji za određenu hranu od njega. Kako biste osigurali da vaš blender izdrži test vremena, izbegavajte da ga koristite s ovim stvarima.
Vrele tečnosti ili hrana
Da li ste ikada videli recept za čorbu u kojem piše da sve namirnice stavite u blender kako biste dobili odgovarajuću konzistenciju jela? Stavljanje vrlo vrućih sastojaka u blender ne samo da vam može opeći ruke, već može uništiti i vaš aparat.
Ručni blender je bolji za ovu svrhu, ali ako ga nemate, jednostavno stavite vruće sastojke u posudu dok se ne ohlade i tek onda ih prespite u blender.
Zrna kafe
Evo o čemu se radi: tehnički biste mogli koristiti blender kao mlin za kavu, ali to nije mudar izbor, jer bi to vrlo brzo otupilo oštrice uređaja, piše Real Simple, prenosi N1 Hrvatska.
Led
Slično kao i kod zrna kafe, led ne sme da se stavlja u blender jer bi mogao da ošteti aparat i otupi oštrice. Treba reći i da se led neće pravilno zdrobiti. Ali što je s dodavanjem leda u smutije i kašice? To je izuzetak od ovog pravila, jer će ostali sastojci pomoći u razbijanju leda, samo pazite da ne preopteretite blender
Suvo voće
Kad se radi o stavljanju voća u blender, uvek je najbolje sveže ili smrznuto. Kožasta, žilava tekstura sušenog voća u kombinaciji s lepljivom unutrašnjosti recept je za katastrofu.
Krompir
Ovo vas može iznenaditi, ali ne bi trebalo da stavljate krompir u blender ni pod razno. U roku od nekoliko minuta od mešanja pečenog krompira, skrob i tečnost stvoriće teksturu poput gume.
Bademi (i drugi orašasti plodovi)
Celi orašasti plodovi mogu nepopravljivo oštetiti vaš blender. Kada pravite biljna mleka od nule, ključno je umočiti orašaste plodove u vodu kako bi omekšali pre mešanja. Ako vam trebaju sitno mleveni orašasti plodovi poput badema ili indijskog oraha za salate ili deserte, najbolje je da ih grubo iseckate nožem.