Ako imate ovakav tiganj kod kuće, odmah ga bacite
Priprema hrane u ovoj vrsti tiganja može da ima negativan uticaj na zdravlje, otkrivaju istraživanja.
U prošlosti su tiganji sa nelepljivim premazom već bili povezani sa toksičnim hemikalijama, a nova studija sada otkriva koliko se plastičnih čestica zapravo može osloboditi iz jedne ogrebotine, piše The Insider.
Većina nelepljivog posuđa sadrži tragove per- i polifluoroalkil supstanci, skraćeno PFAS, koje uključuju više od 4.700 hemikalija. One se vremenom akumuliraju u okolini i u našim telima i izuzetno su uporne – otuda i naziv „večne hemikalije“.
Izloženost određenim hemikalijama PFAS povezana je sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema, uključujući bolesti jetre, hronične bolesti bubrega, visok krvni pritisak i određene vrste raka, navode mediji.
Istraživači su izračunali da se tokom pripreme hrane u takvom tiganju sa ogrebotinama može osloboditi između nekoliko hiljada i 2,3 miliona opasnih čestica.
Do 2013. godine i ovi tiganji su se proizvodili uz pomoć hemikalije PFOA odnosno perfluorooktanske kiseline, koja je povezana sa povećanim rizikom od raka bubrega i testisa, malom porođajnom težinom i oslabljenim imunološkim sistemom.
Danas se ovi tiganji prave od nove generacije PFAS hemikalija, od kojih su neke povezane sa sličnim zdravstvenim rizicima.
Pošto neke od ovih čestica završavaju u hrani, važno je biti oprezan u kuhinji i pri izboru i korišćenju posuđa i drugog kuhinjskog pribora, zaključili su istraživači.
Iznad svega, važno je pratiti uputstva: većina teflonskih tiganja ima jasna uputstva – ne treba ih previše zagrevati da bi se izbegla potencijalno štetna isparenja. Teflon emituje opasne hemikalije kada se zagreje na veoma visoku temperaturu, upozorava Nacionalni institut za zaštitu zdravlja (NIJZ).
BONUS VIDEO: