• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li je bezbedno jesti meso čija ambalaža izgleda naduveno?
Foto: phiraphon srithakae / Pexels

Da li je bezbedno jesti meso čija ambalaža izgleda naduveno?

CityMagazine
04.09.2023. 2 min Ishrana

Hrana poput mesa ili sireva podložna je kvarenju zbog rasta bakterija i buđi kada je izložena vazduhu. Ponekad proizvođači koriste takozvano modifikovano atmosfersko pakiranje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i podstakli svežinu promenom gasa unutar pakovanja. A MAP ponekad čini da se ambalaža naduje, piše Yahoo, prenosi Večernji list.

Postaljva se pitanje da li je sigurno jesti meso u ovakvoj ambalaži?

“Ako to ne učini proizvođač tokom pakiranja kao deo MAP-a, onda je naduvenost rezultat delovanja mikroba”, kaže Martin Baknevidž, stručnjak za bezbednost hrane u Ministarstvu nauke o hrani Pen stejt. 

Kiseonik je najčešći krivac za kvarenje upakovane hrane. Okruženje bogato kiseonikom može prouzrokovati kvarenje hrane i gubitak hranjivih materija. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju gas poput ugljen-dioksida koji može izazvati naduvenost ambalaže.

“Kao i ljudi, kada bakterije jedu, stvaraju otpad u obliku hemikalija i gasova. U zatvorenom prostoru bez rupa, taj gas će se akumulirati”, kaže mikrobiolog Džejson Tetro i dodaje: “U ovom slučaju ne treba otvarati pakovanje jer će miris biti jako neugodan.”

“Pod pretpostavkom da se pakovanje nije nadulo zbog kvarenja, meso bi moglo biti bezbedno za jelo, iako možda nema ugodan miris”, kaže Džejkob Tuel, profesor na državnom Univerzitetu Nortvest Misuri.

“Pogledajte ostala pakovanja”, predlaže. Ako i ona izgledaju naduvano, onda je to verovatno namerno. Tuel preporučuje da potražite druge znakove kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati naduvenost, bacite meso.

“To može biti nezgodno za potrošače jer bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane obično ne uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, i obrnuto”, kaže on i dodaje: “Patogene bakterije koje uzrokuju da se ljudi razbole obično bujaju na višim temperaturama, stoga je važno osigurati da se meso drži na hladnom. Zatim, kada ga pripremate, pazite da ga kuvate na minimalno sigurnoj temperaturi. To je 75°C za piletinu, 70°C za mleveno meso i 65°C za odreske, kotlete i pečenja”, naglasio je.

Kako bi uvek bili sigurni, najbolje je jednostavno izbegavati kupovinu i ne jesti meso iz neobične ambalaže. “Ako je naduta ambalaža rezultat mikrobnog kvarenja, mesto ne bi trebalo da jedete”, kaže Baknevidž. Da se pakovanje mesa kod kuće ne bi nadulo, pobrinite se da bude u frižideru i da ga brzo iskoristite. Ako ga nećete iskoristiti na vreme, onda ga zamrznite da se ne pokvari.

BONUS VIDEO:

Izvor: Večernji list

Oznake:

ambalažameso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Na ambalaži keksa za decu link koji vodi ka sajtu za odrasle: U toku povlačenje proizvoda
Prethodni

Na ambalaži keksa za decu link koji vodi ka sajtu za odrasle: U toku povlačenje proizvoda

Namirnica sasvim zanemarena u našoj ishrani: Štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog pritiska
Sledeći

Namirnica sasvim zanemarena u našoj ishrani: Štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog pritiska

Sledeći
Namirnica sasvim zanemarena u našoj ishrani: Štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog pritiska
05.09.2023.

Namirnica sasvim zanemarena u našoj ishrani: Štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog pritiska

Prethodni
04.09.2023.

Na ambalaži keksa za decu link koji vodi ka sajtu za odrasle: U toku povlačenje proizvoda

Na ambalaži keksa za decu link koji vodi ka sajtu za odrasle: U toku povlačenje proizvoda

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖