• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: phiraphon srithakae / Pexels

Da li je bezbedno jesti meso čija ambalaža izgleda naduveno?

CityMagazine
04.09.2023. 2 min Ishrana

Hrana poput mesa ili sireva podložna je kvarenju zbog rasta bakterija i buđi kada je izložena vazduhu. Ponekad proizvođači koriste takozvano modifikovano atmosfersko pakiranje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i podstakli svežinu promenom gasa unutar pakovanja. A MAP ponekad čini da se ambalaža naduje, piše Yahoo, prenosi Večernji list.

Postaljva se pitanje da li je sigurno jesti meso u ovakvoj ambalaži?

„Ako to ne učini proizvođač tokom pakiranja kao deo MAP-a, onda je naduvenost rezultat delovanja mikroba“, kaže Martin Baknevidž, stručnjak za bezbednost hrane u Ministarstvu nauke o hrani Pen stejt. 

Povezani članci

Šta predstavljaju bele trake na piletini i koliko je opasno jesti ovakvo meso

Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa i smemo li ga nakon toga ponovo zamrznuti?

Kiseonik je najčešći krivac za kvarenje upakovane hrane. Okruženje bogato kiseonikom može prouzrokovati kvarenje hrane i gubitak hranjivih materija. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju gas poput ugljen-dioksida koji može izazvati naduvenost ambalaže.

„Kao i ljudi, kada bakterije jedu, stvaraju otpad u obliku hemikalija i gasova. U zatvorenom prostoru bez rupa, taj gas će se akumulirati“, kaže mikrobiolog Džejson Tetro i dodaje: „U ovom slučaju ne treba otvarati pakovanje jer će miris biti jako neugodan.“

„Pod pretpostavkom da se pakovanje nije nadulo zbog kvarenja, meso bi moglo biti bezbedno za jelo, iako možda nema ugodan miris“, kaže Džejkob Tuel, profesor na državnom Univerzitetu Nortvest Misuri.

„Pogledajte ostala pakovanja“, predlaže. Ako i ona izgledaju naduvano, onda je to verovatno namerno. Tuel preporučuje da potražite druge znakove kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati naduvenost, bacite meso.

„To može biti nezgodno za potrošače jer bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane obično ne uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, i obrnuto“, kaže on i dodaje: „Patogene bakterije koje uzrokuju da se ljudi razbole obično bujaju na višim temperaturama, stoga je važno osigurati da se meso drži na hladnom. Zatim, kada ga pripremate, pazite da ga kuvate na minimalno sigurnoj temperaturi. To je 75°C za piletinu, 70°C za mleveno meso i 65°C za odreske, kotlete i pečenja“, naglasio je.

Kako bi uvek bili sigurni, najbolje je jednostavno izbegavati kupovinu i ne jesti meso iz neobične ambalaže. „Ako je naduta ambalaža rezultat mikrobnog kvarenja, mesto ne bi trebalo da jedete“, kaže Baknevidž. Da se pakovanje mesa kod kuće ne bi nadulo, pobrinite se da bude u frižideru i da ga brzo iskoristite. Ako ga nećete iskoristiti na vreme, onda ga zamrznite da se ne pokvari.

BONUS VIDEO:

Izvor: Večernji list

Oznake:

ambalažameso

Povezani članci

Šta su bele trake na piletini i da li predstavljaju opasnost?

Zašto su ljudi u prošlosti izgledali starije?

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Na ambalaži keksa za decu link koji vodi ka sajtu za odrasle: U toku povlačenje proizvoda

Sledeći

Namirnica sasvim zanemarena u našoj ishrani: Štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog pritiska

Sledeći
05.09.2023.

Namirnica sasvim zanemarena u našoj ishrani: Štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog pritiska

Prethodni
04.09.2023.

Na ambalaži keksa za decu link koji vodi ka sajtu za odrasle: U toku povlačenje proizvoda

Najnovije

HBO Max objavio veliki trejler: Evo šta sve stiže u 2024. i 2025. godini
Filip Milosavljević
Nejtan Never/Liga pravde – „Dupli Univerzum“: Ujedinjeni protiv pretnje iz budućnosti
Filip Milosavljević
Praznici su vreme kada deca uče odrasle kako se vole knjige
Promo
Vikend preporuke 8-10.12.
CityMagazine
„Zadušnice“ – Novi roman doktora horora Dejana Ognjanovića
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖