• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li ste znali da slanina stvara zavisnost?

Da li ste znali da slanina stvara zavisnost?

CityMagazine
11.03.2019. 2 min IshranaZdravlje

U nedavno sprovedenoj studiji, slanina je rangirana u srednjem rasponu namirnica koje su povezane sa pokazateljima „zavisnosti od hrane“. „Slanina je ta savršena kombinacija slatkog, slanog, zadimljenog i ukusnog karaktera. Upravo ta savršena kombinacija sastojaka ide pravo u mozak, koji vam kaže, uzmi još jedan zalogaj“, kaže Linda Papadopulos, ekspert za senzorna i potrošačka istraživanja.

Ko bi joj odoleo?!
Ko bi joj odoleo?!

Još jedan element neodoljive privlačnosti slanine je njegov prepoznatljiv miris. „Miris koji ispunjava dom ovom divnom, slanom, zadimljenom aromom i zbog kog se osećate dobro“, rekla je Linda.

Kompleksan ukus slanine

Slanina „ima mnogo soli, dosta šećera, i veoma je masna“, rekao je Sivil. Njen ukus uključuje slatke, karamelizovane note od sušene svinjske masti, zapečenog mesa i šećera, što ga čini veoma složenim. Neverovatan ukus slanine rezultat je suvog mesa u interakciji sa soli i dimom, kao i arome koja se proizvodi.

Dimljenje slanine je umetnost
Dimljenje slanine je umetnost

Kako se pravi slanina

Slanina potiče iz stomaka svinje. Meso se ubrizgava rastvorom koji sadrži vodu, so, šećer i lek koji uključuje natrijum nitrit i natrijum askorbat. Otopina za sušenje daje aromu i ostavlja se da se marinira u svinjetini nekoliko sati do nekoliko dana pre nego što se obese u dimnjaku, gde se uvodi dim dok se slanina zagreva. Što je slanina toplija, arome brže počinju da se razvijaju.

Proces dimljenja može trajati od dva do 24 sata. To zavisi od kompanije i njene ideje o kvalitetnoj slanini. Međutim, dimljenje slanine je umetnost, i važno je postići pravu ravnotežu mesnatosti, soli, te slatke i zapečene  masne arome. Slanina se zatim ohladi, iseče i raspodeli.

Oznake:

dimljenjehraskavostmasnoslaninaslasnoukusnozavisnost

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Legenda o nastanku Dark brewed burgera
Prethodni

Legenda o nastanku Dark brewed burgera

Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje?
Sledeći

Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje?

Sledeći
Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje?
11.03.2019.

Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje?

Prethodni
10.03.2019.

Legenda o nastanku Dark brewed burgera

Legenda o nastanku Dark brewed burgera

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    za milion godina
    Zdravko Čolić se žalio na ova dva muzičara: Duhovita priča sa snimanja pesme “Za milion godina” koju malo ko zna
    CityMagazine
    Deca Loših Muzičara
    DA SE P(L)OČASTIMO: Deca Loših Muzičara i Bolesna Štenad šamaraju nas rokenrolom na novim albumima
    Miloš Dašić
    beograd
    „Doviđenja iz Beograda, iz Jugoslavije“: Pre 40 godina, ceo svet je čuo pesmu koja se i danas voli i peva na studentskim protestima
    CityMagazine
    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖